Foto: stockfoto

Meer en meer zeehonden in Rotterdamse havens

Rotterdam - Het gaat goed met zeehondenpopulatie in de haven van Rotterdam. Dat is goed nieuws, want ze staan op de Rode Lijst van Zoogdieren.

Het gaat goed met de zeehondenpopulatie in de Zuid-Hollandse Delta en dus ook in de Rotterdamse haven. Deze eeuw is er duidelijk een stijging van het aantal dieren waarneembaar. Er leven in de delta ongeveer 1500 grijze zeehonden en 1000 gewone zeehonden, volgens Marlies de Kraauw van Zeehondenopvang A seal. 

De zeehonden zijn hartstikke welkom. Bij eiland Kleine Beer   verwelkomen ze alle zeelieden die de haven verlaten of arriveren. De Fast Ferry van Hoek van Holland naar de Maasvlakte maakt iedere tocht een ommetje zodat passagiers de dieren kunnen fotograferen. De zeehonden hebben hier hun plekje gevonden om hun maaltje bij elkaar te jagen en ongestoord te rusten.  

In de Nederlandse wateren leven de gewone zeehond (Phoca Vitulina) en de grijze zeehond (Halichoerus grypus), het grootste roofdier van Nederland. Zowel de gewone als de grijze zeehond staan op de Nederlandse Rode Lijst van Zoogdieren. Hierop staan alle in Nederland bedreigde zoogdiersoorten. “Ondanks ons terughoudende opvangbeleid vangen we bij A seal jaarlijks ruim 100 zeehonden op. Veel van onze patiënten zijn pups en jonge dieren die uitwendig trauma hebben opgelopen, van de moeder zijn gescheiden of ziek zijn door longontstekingen. Ook zien we dieren met zwerfafval rond de nek of romp”, aldus Marlies de Kraauw.

Gisteren liet de Zeehondenopvang uit Stellendam de twee opgevangen zeehonden Rami en Corneel los op het Maasvlaktestrand van de Rotterdamse haven. Veldkijker Films maakte daar opnames van voor de bioscoopfilm ‘Wild life of Europe – De Nieuwe Wildernis 2.0’.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden