Foto:

FORUM Rotterdam vandaag in klein gezelschap geopend

Rotterdam - In klein gezelschap vond vandaag (donderdag 24 september) de officiële opening plaats van het grootste binnenstedelijke herontwikkelingsproject in de Rotterdamse binnenstad van de afgelopen jaren, FORUM Rotterdam. 

De openingshandelingen van dit multifunctionele project vonden plaats in het theater van boekhandel Donner, in aanwezigheid van wethouder Bas Kurvers van de gemeente Rotterdam, ontwikkelaar Multi Netherlands en de beleggers Deka Immobilien GmbH, Primark Netherlands B.V., Syntrus Achmea Real Estate & Finance en a.s.r. real estate. Eén van de openingshandelingen is de presentatie van het in opdracht van de ontwikkelaar en beleggers geschreven boek FORUM Rotterdam ‘Non-stop stad’.

Patrick van Dooyeweert, Chief Investment & Development Officer: “FORUM Rotterdam is een uitstekend voorbeeld van een innovatief binnenstedelijk herontwikkelingsproject, waarbij het ruimtegebruik in een binnenstad wordt getransformeerd en geïntensiveerd. De verschillende onderdelen met hun mix van functies, de vele stakeholders en de prominente ligging in het kernwinkelgebied van Rotterdam maakten dit tot een zeer complex project. Multi is er trots op om FORUM Rotterdam te openen en Rotterdam een nieuwe iconische plek in het centrum van de stad te geven, waar mensen met plezier kunnen winkelen, werken, wonen en verblijven.”

FORUM Rotterdam ligt in het hart van de belangrijkste winkelstraten tussen de Coolsingel, het Binnenwegplein, de Lijnbaan en de Beurstraverse en bestaat uit ongeveer 64.000 m2 ruimte voor winkels, horeca, kantoren en wonen. Het project is gestart in de nazomer van 2017 en is vanaf 2019 gefaseerd opgeleverd aan de verschillende eindgebruikers en beleggers. Het laatste onderdeel van het project wordt opgeleverd in oktober 2020.

FORUM Rotterdam bestaat uit vijf deelprojecten: het gerenoveerde Rijksmonument aan de Coolsingel, de herontwikkeling en uitbreiding van de Lijnbaan winkels, de Primark nieuwbouw, de herontwikkeling van de oude kantoortoren tot 103 appartementen en de realisatie van een volledig nieuwe ondergrondse expeditiekelder, die alle projectonderdelen met elkaar verbindt.

Het gerenoveerde Rijksmonument aan de Coolsingel is gekocht door Deka Immobilien GmbH. In dit toonaangevende gebouw is onder andere de Rotterdamse boekhandel Donner gevestigd met een entree aan de Coolsingel en aan het Binnenwegplein. Met twee verdiepingen, inclusief een entresol en een atrium aan de achterzijde, is dit de grootste boekhandel van Nederland. Verder zijn aan de Van Oldenbarneveltplaats de horecaformules Starbucks en Bagels & Beans gevestigd, waardoor ook deze zijde van het gebouw volwaardig deel gaat uitmaken van de binnenstad. In het gebouw zijn tevens drie volledige kantoorverdiepingen gerealiseerd, waarvan een nieuwe verdieping onder het kenmerkende groene dak.

Aan de Lijnbaan zijn de winkels vanaf Hollister tot aan ICI Paris XL en de winkel van G-Star herontwikkeld. De nieuwe gevel en de gewijzigde indeling van de winkelunits bieden bestaande en nieuwe huurders de kans om zichzelf optimaal te presenteren aan het winkelend publiek. Syntrus Achmea Real Estate & Finance en a.s.r. real estate hebben deze winkels in portefeuille. De winkels zijn verhuurd aan de toonaangevende formules Hollister, Costes, Seven Sisters, Distrikt Nørrebro, G-Star, ICI Paris XL en La Place. Op de tweede verdieping van de Lijnbaan is een nieuwe vestiging van fitnessketen Fit for Free gerealiseerd. Fit for Free heeft de entree aan de Van Oldenbarneveltplaats.

Centraal in het project, tussen het Rijksmonument aan de Coolsingel en de winkels aan de Lijnbaan en zich uitstrekkend van de Beurstraverse tot en aan de volledig in oude luister herstelde gevel van het vroegere Jungerhans pand aan het Binnenwegplein, vestigt zich een Primark winkel over de volledige begane grond en de eerste verdieping. De tweede verdieping van dit deel van het gebouw bestaat uit een kantoorverdieping die beschikbaar is voor verhuur.

De voormalige kantoortoren, gelegen in het midden van het plangebied, is getransformeerd tot een wooncomplex met 103 appartementen in het middeldure huursegment. Syntrus Achmea Real Estate & Finance heeft deze appartementen namens haar opdrachtgevers gekocht van Multi. De woningen variëren in grootte van 85 tot 120 m2 en worden medio oktober opgeleverd.

Onder het project is een ondergrondse expeditiekelder gerealiseerd, voorzien van twee grote vrachtwagenliften. Via deze kelder kunnen alle gebruikers van FORUM Rotterdam ondergronds worden bevoorraad.

FORUM Rotterdam is ontworpen door een Rotterdams architectenteam van internationale faam, bestaande uit OMA (Office for Metropolitan Architecture) en WDJA (Wessel de Jonge Architecten).

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden