<p>Finalist Tom van den Boogaard in actie op het NK BMX Park in Skateland Rotterdam. (Foto: Aaron Zwaal)</p>

Finalist Tom van den Boogaard in actie op het NK BMX Park in Skateland Rotterdam. (Foto: Aaron Zwaal)

(Foto: Photo by: www.aaronzwaal.com)

‘Rotterdam is de hoofdstad van de urban en culture sports, alleen wordt er te weinig mee gedaan’

Rotterdam - Het NK BMX Freestyle zorgde onlangs voor spectaculaire beelden vanuit Skateland Rotterdam. Waaghalzen beklommen de jurytafel in de nok van het gebouw en raakten bijna de dakspalten voor adembenemende tricks. Aan de andere kant van de Maas waren het freerunners die in een andere titelstrijd buiten hun kunsten vertoonden. Voor het grote publiek bleef het vrijwel onopgemerkt.

“Rotterdam is de hoofdstad van de urban en culture sports, alleen wordt hier nog te weinig mee gedaan”, schetst evenementmanager bij Skateland Thomas van Bemmelen, die de livestream van het BMX-en van commentaar voorzag. “Het Rotterdam Street Culture Weekend is een goed voorbeeld van mooie samenwerkingen die in de toekomst ook in de rest van het jaar mogelijk zouden moeten zijn. Dit vergt wel investeringen van de partijen. Nu al komen internationale groepen urbansporters naar Rotterdam omdat de stad alles heeft: veel goede streetspots en indoor faciliteiten.”

Freerun-specialist Onur Eren betreurt dat de organisatie van ‘zijn’ NK vanwege de coronamaatregelen moest afremmen qua publiciteit. “Na afloop zag je een explosie van berichten van mensen die het wél gezien en gevolgd hadden, dus dat was fijn. We hadden ook verrassend veel en goede deelnemers. Gasten uit de ‘top of the game’ en nieuw talent, kiddo’s van vijftien, zestien jaar.”

“Het NK was al een paar jaar niet georganiseerd”, tekent de eigenaar van Freestyle School Rotterdam daarbij aan. “Dus dit was een goed moment om te zien wat het niveau is in Nederland. Volgend jaar willen we absoluut opnieuw een editie in onze stad.”

Eren pleit voor meer programmering op diverse plekken in de stad om het freerunnen naar een nóg hoger niveau te tillen. “Clubs als Rooftop Kings en OneMovement trainen in gymzalen, je zou willen dat er een ‘street stage’ is waar mensen zien wat er gebeurt en waar community’s ontstaan. Het mooiste zou zijn als er ook een soort topsportcentrum komt voor meerdere freestyle sporten, zoals Calisthenics en breakdance.”

Van Bemmelen ziet ook mogelijkheden: “Misschien wel met z’n allen onder één dak. Skateland heeft BMX freestyle, skateboarden, inline-skaten en stuntsteppen in huis. Er lopen gesprekken over de herontwikkeling van de Piekstraat waar wij nu zitten. Dat is nog in een onderzoeksfase. Een wens van ons is om, misschien wel volgend jaar, een internationaal BMX event te kunnen organiseren, wat dit jaar door corona niet is gelukt. Geweldig als we dan Olympische kandidaten in Rotterdam hebben, uit de hele wereld!”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden