De locatie van Museum Rotterdam in het Timmerhuis gaat sluiten.
De locatie van Museum Rotterdam in het Timmerhuis gaat sluiten. (Foto: Museum Rotterdam)

Definitief: Museum Rotterdam moet dicht (maar strijdt nog door)

Rotterdam - Museum Rotterdam sluit zo goed als definitief de deuren. Om hopelijk over enkele jaren weer te openen in een andere vorm, op een andere plek. De locatie van Museum Rotterdam aan de Coolhaven, over Rotterdam in de Tweede Wereldoorlog, blijft wel open. Dat is vandaag bekend geworden tijdens de prestatie van het Cultuurplan 2021-2024 in Theater Zuidplein.

Zoals in elke cultuurperiode waren er vandaag winnaars en verliezers bij de presentatie van wethouder Said Kasmi. In grote lijnen neemt het college het advies van de Rotterdamse Raad voor Kunst en Cultuur over. In de komende vier jaar krijgen 94 culturele instellingen subsidie. Twintig instellingen zijn nieuw op de lijst en veertien groeien door. In het Cultuurplan wordt een bedrag van 85 miljoen euro verdeeld, plus nog 28 miljoen extra voor een meer eerlijke beloning van medewerkers en freelancers in de culturele sector.

‘Museum Rotterdam moet de komende jaren de omslag maken naar het stadsmuseum van de toekomst’, zo staat in het Cultuurplan. ‘Het museum houdt in de huidige vorm op te bestaan. Voor die omslag reserveert het college geld binnen het Cultuurplan. Naar verwachting kan het nieuwe stadsmuseum op een nieuwe locatie in de volgende cultuurplanperiode de deuren openen. De locatie ‘40-‘45 NU aan de Coolhaven, onderdeel van Museum Rotterdam, blijft geopend om het verhaal van Rotterdam in de Tweede Wereldoorlog blijvend te vertellen.’

De komende weken gaat Museum Rotterdam de gemeenteraad nog proberen te overtuigen van het belang voor de stad is. Indien de gemeenteraad het voorstel definitief overneemt (dit wordt in november besloten), dan zal het museum gedwongen worden de deuren van het Timmerhuis per 1 december te sluiten.

‘De kans dat in november het tij volledig keert en we aan onze gevraagde subsidie tegemoet gekomen worden, is klein. Maar we strijden door, dat verdienen de medewerkers van het museum en de mensen die van Rotterdam houden. Mocht het niet lukken dan sluit het museum in het Timmerhuis zijn deuren per 1 december. Een kapitaalsvernietiging van ongekende omvang!’, aldus Paul van de Laar, directeur van Museum Rotterdam.

Er zijn vandaag ook vrolijke gezichten in de cultuursector. Volop zelfs. Nieuwkomers zijn onder meer spoken word collectief Spraakuhloos en Club Gewalt, een nieuwkomer op het gebied van muziek en performance. Ook de Rotterdamse Dakendagen en Office for Metropolitan Information (OMI) worden opgenomen in het Cultuurplan. Tall Tales Company, Extra Extra, Writer’sGuide, Lloydscompany, House of Knowledge, Operator Radio, de Dependance en AVLMundo zijn ook nieuw op de lijst.

Verder mogen veertien zogenaamde ‘doorgroeiers’ zich verder ontwikkelen. Het gaat onder meer om Studio de Bakkerij in Rotterdam-Noord en Verhalenhuis Belvédère op Katendrecht. Andere instellingen in deze categorie zijn onder meer Xclusiv, Houseof Urban Arts, De Nieuwe Lichting, Garage Rotterdam,Studio De Bakkerij, Roodkapje, Designplatform Rotterdam en URLAND.

Het gemeentebestuur wijkt in een aantal gevallen af van het advies van de RRKC. Sahne, Ward/waRD, Mooi Weer & Zo stonden bijvoorbeeld wel in het advies, maar zijn toch buiten de boot gevallen. Het omgekeerde geldt voor Rotterdamse Dakendagen, IABR en TimeWindow. 

Instellingen die méér krijgen dan geadviseerd zijn Circus Rotjeknor, het Nederlands Fotomuseum, Rotterdam Circusstad, Sinfonia Rotterdam,Studio de Bakkerij, Theater Walhalla, Witte de Wit krijgen meer dan door de RRKC geadviseerd.

Een aantal instellingen krijgt meer subsidie dan in de huidige periode, maar minder dan de RRKC adviseert. Dat doet het college om andere plannen mogelijk te maken en het aanbod verder te verbreden. Het college verleent in deze gevallen een subsidie voor gefaseerde groei of professionalisering. Dat is het geval bij Verhalenhuis Belvédère, HipHopHuis, Theater Babel,Hiphop In Je Smoel, Laurenscantorij, Future in Dance,Roodkapje, Wat We Doen en Xclusiv.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden