<p>Karen en haar collectie. Met haar 'lievelings' van dit moment: de Sok met panterprint. Voor de gelegenheid met bijpassende legging. Of andersom?</p>

Karen en haar collectie. Met haar 'lievelings' van dit moment: de Sok met panterprint. Voor de gelegenheid met bijpassende legging. Of andersom?

(

Foto:

)

Karen raakte verlamd, nu maakt ze speciale sokken voor wandelstokken

Rotterdam - Karen van der Bijl is van ver gekomen. Door een hersenontsteking raakte ze negen jaar geleden eenzijdig verlamd. Toch knokte ze zich uit haar rolstoel en kon ze na jaren zelfs haar rollator inruilen voor een wandelstok. Die pimpte ze vrolijk op met zelf ontworpen Stoksokken. Inmiddels maakt ze die ook voor anderen, maar wel in een strikte sandwichformule. “Bij iedere activiteit, hoe klein ook, moet ik vóór- én achteraf rust nemen. Ik slaap veertien uur per dag, vroeger zes.”

door Els Neijts

Karens handelsmerk is: Maak van je hulpmiddel een accessoire met een Stoksok. “Ik heb gemerkt dat mijn Stoksokken het ijs breken. Een opmerking als ‘Gaaf joh!’ is vaak een grappig, luchtig beginpunt voor een gesprek wat er anders niet van zou komen.”

“Toen ik nog in Rijndam revalideerde en in een rolstoel zat, kwamen familie en vrienden met leuke versieringen omdat ik vroeger mijn scooter ook al aangekleed had met koeienmotieven. Dat leidde tot mijn eigen eerste limited edition rolstoelversiering in knalpaars. Daarna volgde de rollator en dan nu mijn stokken, én die van anderen.”

Niet echt handig

Dezelfde vrienden en familie hebben er ook voor gezorgd dat Karen een beroep kan doen op een vast team dat haar helpt met de productie van haar Stoksokken. “Met mijn moeder ga ik soms wel naar de markt om zelf stofjes uit te zoeken. Dan rijdt mijn vader ons.”

“In het begin kostte het me door mijn aandoening heel veel energie om aan mijn keukentafel iets in elkaar te prutsen. Ik was hiervoor al niet echt handig. In mijn werk moest ik het ook grotendeels van mijn hersens hebben. Nu zijn de meeste productie-activiteiten en de marketing in de handen van anderen, want multitasken is er voor mij niet meer bij. Dat overzie ik niet. Ik hoef me alleen nog te richten op het aannemen en verzorgen van bestellingen. Die pak ik altijd met veel zorg mooi in. Mét een gelukspoppetje, want ik wil graag iets positiefs meegeven. Een stok nodig hebben is op zichzelf natuurlijk helemaal niet zo leuk!”

Geen 24 uurs levering

Het verzendklaar maken kost Karen drie keer per week een half uur, meer kan ze niet aan, dus verwacht geen 24-uurs levering. “Omdat ik zoveel rust nodig heb, is mijn programma al snel vol. Dat blijft moeilijk voor iemand zoals ik. Het zit eigenlijk helemaal niet in mijn aard om overal veel tijd voor te nemen, maar ik zal wel moeten.”

Karen heeft het flink voor haar kiezen gehad. “Ik was 33 toen me dit overkwam. Precies de periode in het leven dat je aan van alles begint: een carrière, een gezinnetje. Het is natuurlijk heel verdrietig dat dát er niet meer in zit. En het blíjft irritant dat het iedere dag opnieuw knokken is.”

Ik hoor er nog bij

Toch kiest ze er ook iedere dag voor om positief te zijn. “Ik laat somberheid niet de overhand krijgen. Als mensen tegen me zeggen dat het knap is dat ik er nog wat van maak denk ik: ‘Heb ik keus dan?’ Bovendien hoor ik er door die sokken tenminste nog bij.”

“Het eerste wat ik ‘s ochtends doe is checken of ik een bestelling heb. Dat maakt me altijd blij. Maar tegelijkertijd begint het piekeren over hoe en wanneer ik dat voor elkaar moet zien te krijgen. Daarom moest ik laatst heel erg lachen toen iemand dacht dat ik een enorm bedrijf run!”

Karen heeft haar eigen website. Daar kun je zien wat ze allemaal te bieden heeft voor wandelstokken en krukken. Met haar Stoksokken tover je zelf eenvoudig elke soort loopstok om tot je eigen variant: vrolijk, opvallend, gepimpt of juist sjiek. Voor zowel jong als oud en voor man en vrouw.

Meer weten? Kijk dan eens op toffestokken.nl!

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden