<p>&#39;Ethiopische vrienden waren piloten van Ethiopian Airlines en werden nooit gecontroleerd bij de douane. Ik vroeg hen om de kroon mee te nemen, maar ze zeiden meteen: &lsquo;Sirak ben je gek geworden, </p>

'Ethiopische vrienden waren piloten van Ethiopian Airlines en werden nooit gecontroleerd bij de douane. Ik vroeg hen om de kroon mee te nemen, maar ze zeiden meteen: ‘Sirak ben je gek geworden,

(Foto: Carel Kramer)
ROTTERDAMMER VAN DE WEEK

Het bizarre verhaal van Sirak en de keizerskroon die opeens in zijn huis lag

Rotterdam - De Rotterdammer Sirak Asfaw leefde de afgelopen twintig jaar in een bizarre film. Als Ethiopische vluchteling biedt hij regelmatig landgenoten een logeerkamer aan. Tot een van zijn gasten in 1998 een gestolen keizerskroon in zijn huis achterlaat. Vanwege de grote corruptie in Ethiopië leek het onmogelijk om de kroon op een veilige manier terug te krijgen in de kerk waar hij thuishoort. In oktober 2019 is het, met behulp van kunstdetective Arthur Brand, toch gelukt. “Ik voel me bevrijd.” Sirak is onze Rotterdammer van de Week.

door Anne Klapmuts

Hoe is de kroon in je huis terecht gekomen?

“Ik had een Ethiopische gast die een tijdje bij me logeerde. Hij had wat spullen achtergelaten, maar dat gebeurde wel vaker. Mijn toenmalige vriendin was een werkstuk voor haar studie kwijt en samen gingen we zoeken in de logeerkamer. Daar ontdekten we de kroon. Ik wist vanaf het begin: hij gaat hoe dan ook terug naar Ethiopië. Maar ik wist ook meteen dat het een hele moeilijke opgave zou worden.”


Wat heb je allemaal geprobeerd om de kroon terug te krijgen in Ethiopië?

“Ik heb zoveel verschillende manieren geprobeerd. Ik heb met diplomaten, ambassadeurs, ministers en musea gesproken. Ik vertelde hen dat ik iets heel belangrijks had, cultureel erfgoed van 400 jaar oud. Niemand gelooft het als je dit vertelt. Maar ook niemand kon me verder helpen. Ethiopische vrienden waren piloten van Ethiopian Airlines en werden nooit gecontroleerd bij de douane. Ik vroeg hen om de kroon mee te nemen, maar ze zeiden meteen: ‘Sirak ben je gek geworden, weet je hoe machtig die mensen zijn?’ Zo kwam ik dus echt niet tot een oplossing.”


Werd je bedreigd?

“Ja, je moet altijd op je hoede zijn. De remmen van mijn auto zijn een keer doorgeknipt in Rotterdam-West. Als ik in Ethiopië was, wilden regelmatig mensen met me praten. Op een gegeven moment ben ik uitgenodigd voor een lunch in een luxe restaurant. Ik kwam binnen en wist meteen dat het opzet was. Er stonden vijf goed getrainde mannen die zogenaamd de obers waren. De broer van de man die de kroon bij me had achtergelaten vroeg om geld: ze wilden 100.000 dollar of de kroon terug. Ik wilde alleen meewerken als de kroon terug zou gaan naar de kerk in Ethiopië waar hij ook thuishoort.”


Was je bang?

“Je moet voorzichtig zijn, maar niet in angst leven. Als er gevaar dreigt, moet je niet weglopen, maar gaan staan. Ik was eigenlijk altijd het meest bang voor brand. Er hingen wel vijf brandmelders in mijn huis. Ik moest een goede plek vinden waar inbrekers de kroon niet konden vinden, maar waar ik hem ook makkelijk mee kon nemen als er brand uitbrak.”


Waarom bood je eigenlijk je logeerkamer aan?

“Er kwamen in die tijd heel veel mensen bij me over de vloer: daklozen, asielzoekers. Je kunt mensen toch niet in de kou laten staan? In 1994 werd ik een keer op mijn werk gebeld door een NS-medewerker uit Maastricht. Er was een mevrouw op het station die naar me vroeg. Ik kreeg haar aan de telefoon en ze zei: ‘Ik heb gehoord dat je mij nooit in de steek laat. Ik ben uit het Midden-Oosten gevlucht en zoek onderdak.’ Ik heb de NS-medewerker gevraagd die dag goed voor haar te zorgen. Na mijn werk heb ik haar opgehaald. Ik vind dat je mensen moet helpen.”

Hoe kwam het dat je twintig jaar later wel een manier vond om de kroon terug te krijgen?

“In april 2018 kreeg Ethiopië een nieuwe premier en ik voelde meteen dat dit het moment was. Deze man kun je omschrijven als een Gandhi, Mandela of moeder Theresa. In een van de eerste toespraken zei hij: ‘Ik wil niet moorden, ik wil vrij zijn.’ Via een vriend kwam ik met kunstdetective Arthur Brand in contact. Hij traceert gestolen kunst en heeft contacten op alle niveaus. Met zijn hulp is het gelukt om de kroon terug te krijgen in Ethiopië. Ik heb de kroon, samen met minister Kaag, aan premier Abiy Ahmed overhandigd. Mission accomplished: de kroon staat weer in de kerk waar hij thuishoort.”


Ben je door deze gebeurtenis verandert?

“Het was absoluut een lijdensweg. Je komt zonder besef in zo’n bijzondere situatie terecht. Maar ik heb nog steeds vertrouwen in de mens. Als je mij oplicht, heb je vooral jezelf daar mee. Ik zal me niet laten verleiden door geld of mooie spullen. Ik ben enorm opgelucht dat ik van dit grote geheim af ben.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden