‘De enige regel die er bijkomt, komt op het bordje van de horeca’

Rotterdam - Onze columnist Tineke Speksnijder schrijft deze week in De Havenloods over de gevolgen van de laatste coronamaatregelen. Hoe kan het ook anders, als eigenaar van café de Schouw in de Witte de Withstraat. ‘Als ik nou maar één seconde zou denken, dat die nieuwe regel ook maar een beetje zou helpen, dan kon ik er vrede mee hebben, want we moeten van dat virus af.’

‘En waar ik en al mijn collega’s bang voor waren, is gebeurd. We moeten eerder dicht. Om middernacht moet de muziek uit en het licht aan. Dat is trouwens altijd aan, meer licht heb ik niet. Na 00.00 uur mag er niemand nieuw meer naar binnen. En om 01.00 uur moet het leeg zijn. Nu is het al bijna leeg binnen, want iedereen zit op het terras, maar goed, dat is een detail.

Het is eigenlijk de enige regel die er bij komt. Maar die komt dan wel weer op het bordje van de horeca. Terwijl daar de minste besmettingen vandaan komen. Maar aangezien er aan thuissituaties weinig te veranderen is, is dat het enige dat ze konden verzinnen. Als ik nou maar één seconde zou denken, dat die nieuwe regel ook maar een beetje zou helpen, dan kon ik er vrede mee hebben, want we moeten van dat virus af. Maar het is complete onzin. Want dan gaat het buiten of thuis door. En dan wordt er echt niet gekeken naar die anderhalve meter. De politie geeft al aan dat het allemaal niet te handhaven is, die worden er ook moedeloos van. Want van de horeca wordt dat wel verwacht. En dat doen we ook.

Wij merken ook dat er heel veel mensen klaar mee zijn. En als ik dat hoor, dan word ik ietwat pissig. Nee, wíj staan te dansen van vreugde, wij hebben de tijd van ons leven. Wat vind ik het leuk om mensen steeds uit te leggen dat dit niet kan en dat die stoel te dicht bij een andere tafel staat. En nee, je mag niet met zijn achten aan een picknicktafel zitten, ook niet als het de enige vrije tafel is. Gek hè.

En dan hoor ik dat iemand die in de ouderenzorg zit, naar de huisarts was geweest omdat ze zich niet lekker voelde, maar hij dacht dat het een zomergriepje was en de werkgever zei ‘doe dan maar een mondkapje op’. Maar het was dus wel corona en de afdeling is nu gesloten met achttien gevallen. En daar word ik nou lichtelijk niet goed van...’

Tineke Speksnijder is eigenaar van café de Schouw in de Witte de Withstraat.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden