Vrijwilligers van Alzheimer Rotterdam e.o.
Vrijwilligers van Alzheimer Rotterdam e.o. (Foto: onbekend)

Vrijwilligers de straat op met informatie over dementie

Rotterdam - Dit bericht is ingezonden via dehavenloods.nl. Iedere Rotterdammer kan daar zelf een bericht met foto plaatsen!

Op zaterdag 19 september bereikte een flinke groep vrijwilligers van Alzheimer Rotterdam e.o. (zie foto) honderden Rotterdammers op straat met informatie over dementie. Jong en oud en mensen van allerlei afkomst kregen folders. Belangrijk omdat het aantal mensen met dementie de komende tijd zal verdubbelen. De contactmomenten maakten ook de tongen los!

Op deze zonnige dag werden in het kader van Wereld Alzheimer Dag veel folders uitgedeeld voor de markthal en de centrale bibliotheek, op de Nieuwe Binnenweg en de Middellandstraat, op het Afrikaanderplein en rondom Hotel New York. In de folders  was informatie te vinden over hoe je kunt merken dat iemand misschien dementie heeft, hoe je kunt omgaan met iemand met dementie en welke ondersteuning er in dat geval is.

Mantelzorgers vertelden verhalen over hun zorg voor zus, vader of zwager en de overbelasting die er is of altijd op de loer ligt. Over hun verdriet wanneer een familielid de afgelopen tijd was overleden en ze geen goed afscheid konden nemen door de Coronamaatregelen.  Over het verlies van hun baan door de zware taak voor hun naaste. Ze toonden boosheid over de schamele opvang thuis  en in de verzorgingshuizen. Maar er waren ook positieve reacties over betrokken zorg en de televisieserie “Thuis op Zuid” waarin mantelzorgers zich kunnen herkennen.    

Met al deze verhalen is het een zorgelijk vooruitzicht dat het aantal mensen met dementie zal verdubbelen en 1 op de 5 Nederlanders zal treffen. Daarom krijgt bijna iedereen met dementie te maken en is het goed te weten dat je er niet alleen voor staat. Alzheimer Nederland en de Alzheimercafes in Rotterdam bieden in ieder geval zo veel mogelijk steun. Meer daarover is te vinden op  www.alzheimer-nederland.nl en www.dementie.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden