<p>(Foto: Rince de Jong)</p>

(Foto: Rince de Jong)

STADSVERWONDERING

Zachte berken met grote dromen kijken reikhalzend over het randje van het depot

Rotterdam - Wendy Verhoeven verwondert zich elke week over haar leven in Rotterdam. Ze loopt door de stad, met haar ogen wijd open en verdwaalt zich weer een weg terug naar huis. Vervolgens gaan haar fantasie en pen ermee aan de haal. Deze week: ‘Spiegelpaleis.’

Ik ben op weg naar het Museumpark en laat de Westzeedijk achter me. Via het hart van de Kunsthal kom ik beneden en zoals altijd sta ik midden op het pleintje even stil. Voor me is het bruggetje met de lampjes, naast me liggen het ziekenhuis en revalidatiecentrum.

Een walk in the park, zoals de Engelsen zo mooi zeggen, is het hier de laatste jaren niet bepaald geweest. De gezondheidszorg redde mijn leven en kon tegelijkertijd niet voorkomen dat de herseninfarcten alles veranderden. Van buiten leek ik op mezelf, maar van binnen was ik verdwaald. Ik maakte toekomstplannen die niet meer pasten en worstelde met het reorganiseren van mijn kansen en ideeën. Onder aanmoediging van de mensen om me heen struikelde ik me een weg vooruit: vallen, opstaan en doorgaan.

Het is mooi weer vandaag. Langzaam loop ik het bruggetje met de lampjes over en ineens valt me op dat ik in de verte gevelgroot het woord NIEUW zie. Het is alsof de stad me een duwtje in de rug geeft: durf maar vooruit! Ik vergeet de blunderput en zie mezelf weerspiegeld in het depot van Boijmans. Meer nog dan de futuristische architectuur raakt het verhaal van de vijfenzeventig bomen op het dak me.

Reikhalzend kijken ze over het randje. Het zijn pioniers: zachte berken met grote dromen. Om zich voor te bereiden op het leven in onze skyline trainden ze drie jaar lang op hoogte. Of ze het redden weet niemand, maar de kweker heeft goede hoop.

Met Deelder in de rug dagdroom ik met de bomen mee.

Binnen de perken
zijn de
mogelijkheden
even onbeperkt
als daarbuiten

Zie ook @HeldOpKoffie op Twitter.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden