Foto: Stockfoto

Meer appels, minder burgers: Rotterdam pakt overgewicht aan

Rotterdam - Het is in Rotterdam makkelijker om een hamburger te scoren dan een appel. Dat moet anders. Daarom gaat de gemeente zich bezighouden met overgewicht onder Rotterdammers.

door Nynke Vermaat

De helft van de volwassen Rotterdammers (19-65 jaar) en bijna tweederde van de 65-plussers kampt met overgewicht. Bij de Rotterdamse jeugd in de basisschoolleeftijd is dat 20 procent.

Vorig jaar maakte de gemeente in het akkoord ‘Gezond010’ al bekend Rotterdammers gezonder te willen laten eten. Maandag kwam daar een vervolg op met de officiële aftrap van de Proeftuinen Gezond Gewicht.

In een Proeftuin worden inwoners met overgewicht of obesitas, eventueel in combinatie met een andere aandoeningen, zoals diabetes type 2 of hart- en vaataandoeningen, begeleid naar de juiste ondersteuning in de wijk. Deelnemers werken er aan een persoonlijk plan dat past bij de eigen wensen en behoeften op het gebied van voeding, beweging en welzijn. Een zorgcoördinator brengt deelnemers in contact met andere professionals die daarbij kunnen helpen, zoals huisarts, leefstijlcoach of sportaanbieder. Meedoen met een Proeftuin is gratis.

Sinds september 2019 zijn er al zulke Proeftuinen in de wijken Kralingen-Crooswijk en het Oude Noorden. Nu komen er nog twee bij in Beverwaard en het Oude Westen/Delfshaven.

Naast de Proeftuinen wil de gemeente ook het fastfoodaanbod in de stad aanpakken. Hiervoor moeten beperkende maatregelen worden ingezet, en worden gesprekken gevoerd met horecaondernemers. Ook is het de bedoeling afspraken te maken over de verhuur aan ondernemers met een gezond aanbod. Verder zijn er plannen om een zogenaamde suikertaks op frisdranken in te voeren.

Rotterdam vertaalde als eerste het Nationaal Preventieakkoord, waarmee de overheid roken, overgewicht en alcoholmisbruik wil aanpakken, naar een lokale aanpak. Het Rotterdamse model vormt nu de basis voor de rest van het land. Staatssecretaris Paul Blokhuis was maandag in Rotterdam om zich te laten bijpraten, hij toonde zich enthousiast over de ideeën in onze stad.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden