<p>Ferry van der Kaaij (rechts): 'Ik zoek iemand met volledige toewijding en die z’n muil durft open durft te trekken.'</p>

Ferry van der Kaaij (rechts): 'Ik zoek iemand met volledige toewijding en die z’n muil durft open durft te trekken.'

(Foto: )

Oprichter Ferry is ernstig ziek en zoekt een opvolger voor ‘zijn’ dierenvoedselbank

Rotterdam - De Dierenvoedselbank Rijnmond is op zoek naar een opvolger. Oprichter Ferry van der Kaaij (60) is ernstig ziek en weet niet hoe lang hij de huisdieren uit de regio nog van gratis voedsel kan voorzien. “Mijn uitvaart kan de boom in. Belangrijker is dat het voortbestaan van de Dierenvoedselbank wordt geregeld.”

door Cathelijne Beijn

“Drie weken geleden had ik plotseling een enorme hoestbui waarna mijn hele bovenlichaam pijn deed”, vertelt Ferry in zijn woning in Lombardijen. In een wollen vest zit hij opgekruld op de bank, omringd door doosjes medicijnen. “Ik dacht aan een flinke longontsteking, maar ’t bleek terminale kanker. In mijn long zit een tumor zo groot als mijn vuist.”

Ferry hoest flink en moet even op adem komen om verder te kunnen praten. “Ik heb dit werk bijna zeven jaar gedaan. Het begon met zes klanten die ik vanuit de kofferbak van mijn Opel Corsa gratis eten gaf voor hun huisdier. Eens in de twee weken kregen mensen die het financieel moeilijk hadden een plastic tasje mee. Ik zorgde voor de juiste voeding en lette ook op het gewicht. Want je begrijpt; een chihuahua krijgt een ander pakket dan een Deense dog.”

Ferry heeft een groot hart voor dieren, maar ook voor de baasjes. Er is een periode geweest waarin hij het zelf ook niet breed had. “Ik was door omstandigheden in de schulden beland en zat in een depressie. Na jaren angstig door de kier van mijn gordijnen te hebben geloerd, wilde ik weer iets van mijn leven maken.”

“Door vrijwilligerswerk bij een kledingbank ontmoette ik mensen die financieel in zwaar weer zaten en ontstond het idee voor een dierenvoedselbank. In 2014 richtte ik stichting Okehor op: Ondersteuning Kind en Huisdier Omgeving Rotterdam waar de Dierenvoedselbank Rijnmond onder valt. Het was vanaf de eerste dag een succes. Binnen een week kreeg ik in het wijkcentrum van Lombardijen kosteloos een ruimte voor de uitgiftes.”

10.000 dieren

De dierenvoeding kreeg Ferry uit verschillende hoeken. “Ik klom in de telefoon en belde alle dierenwinkels en groothandels in Rotterdam. Ook via particulieren zamelde ik in. Inmiddels hebben we uitgiftepunten in Pernis, Lombardijen, Noord en in West. We helpen 375 huishoudens en geven meer dan 10.000 dieren te eten.” Zijn cliënten worden aangemeld door hulpverleners die inzicht hebben in hun financiële situatie. “Ik ga tot maximaal vier dieren per huishouden. Er kwam eens een vrouw met 75 katten, maar daar kon ik niets voor doen. Exoten helpen we ook niet; we kunnen moeilijk levende muizen houden of een bak sprinkhanen kweken.”

Tot voor kort deed Ferry vrijwel alles zelf voor zijn Dierenvoedselbank. “Ik heb nog nooit een vrije dag gehad, ik ben hier 24/7 dagen mee bezig. Ik doe het voor de dieren, maar ook voor hun baasje. Mensen die van dieren houden eten liever zelf maar één boterham zolang hun dier maar genoeg te eten heeft. Door de Dierenvoedselbank kunnen mensen het geld dat ze nu uitsparen aan zichzelf besteden.”

De voedselbank is ook een ontmoetingsplaats waar mensen hun verhaal kwijt kunnen. “Bij mij krijgt iedereen een gratis kopje koffie met een koekje. Aan tafel hoor de meest schrijnende verhalen. Wanneer het kan probeer ik mensen te helpen of door te verwijzen. Ik sta voor iedereen klaar.”

Dikke tranen

Ferry is inmiddels behoorlijk ziek en kan niet dagelijks meer helpen. “Ik heb gelukkig een goed team dat de boel draaiende houdt. Maar geld is altijd een probleem. Nu moet bijvoorbeeld de bestelauto weer gekeurd worden, en door corona wordt het ook steeds drukker.” Wie gaat de Dierenvoedselbank straks overnemen? Even is het stil en krijgt Ferry het te kwaad. Dikke tranen rollen over zijn wangen. “Ik heb dit werk verruild met mijn privéleven, ik vind de voedselbank belangrijker dan mijn eigen uitvaart. Daarom moet het gerund worden door iemand zoals ik. Iemand met volledige toewijding en die - op z’n Rotterdams gezegd - z’n muil durft open durft te trekken. Dan komt het vast wel goed.”

Wil je de Dierenvoedselbank steunen? Ga naar www.okehor.nl en klik op de button ‘doneren’.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden