De droneshow op 5 mei, ook van Mothership.
De droneshow op 5 mei, ook van Mothership. ( Foto: Ossip van Duivenbode)

Culturele onderscheidingen voor Jeroen Everaert en Indirah Tauwnaar

Rotterdam - Bij de opening van het culturele seizoen 2020-2021 in Rotterdam reikte wethouder Said Kasmi gisteren (zaterdag 19 september) de Cultuurpenning uit aan Jeroen Everaert, creatief directeur van Mothership. De Doro Siepelprijs was voor Indirah Tauwnaar, initiatiefnemer van House of Urban Arts.

Jeroen Everaert is oprichter van Mothership, conceptontwikkelaar van kunstprojecten in de openbare ruimte. Everaert zet kunst en cultuur op een vaak verrassende manier in. Denk aan The Guard van Hans van Bentem op het skatepark op de Westblaak, de dichtregel “De omgeving van de mens is de medemens” van Jules Deelder aan de Nieuwe Binnenweg en de Adagia van Erasmus op diverse plekken in de stad. Maar Mothership is natuurlijk ook bekend van de plafondschildering van Arno Coenen in de Markthal of de drones van Studio Drift bij de herdenking van 75 Jaar Vrijheid op 5 mei boven de Nieuwe Maas.

Het Rotterdamse college reikt de Cultuurpenning Rotterdam jaarlijks uit aan een persoon die op cultureel gebied een bijzondere prestatie heeft geleverd. Aan de Cultuurpenning zijn een draagspeld en een bedrag van 5.000 euro verbonden, te besteden aan een project op het terrein waarop de laureaat werkzaam is.

De Doro Siepelprijs ging dit jaar naar Indirah Tauwnaar. De jury schrijft onder andere: “Indirah Tauwnaar heeft niet alleen een duidelijke en sterke visie en een helder doel, maar straalt dat ook uit. Ze is bevlogen, een rolmodel voor de talenten die ze begeleidt, is maatschappelijk geëngageerd en staat voor wat ze wil en doet. Sinds begin 2020 beschikt Indirah’s organisatie over een eigen pand in Rotterdam Zuid, House of Urban Arts. Daarmee laat ze zien dat de organisatie inmiddels ook een ontwikkelingslijn heeft uitgezet van dans naar een veel breder aanbod met onderdelen als mode, dj’en en visuele kunst en van werken met jongeren naar zo jong mogelijk plaats bieden. De manier waarop Indirah de uitdagingen van de coronacrisis het hoofd biedt, onderstreept alleen nog maar waarom juist zij dit jaar de Doro Siepelprijs toegekend zou moeten krijgen.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden