Dít zijn de vier scenario’s voor het Eurovisie Songfesival in Rotterdam

Rotterdam - Dat het Eurovisie Songfestival in 2021 wél doorgaat, is zeker. Hoe dan ook. Maar in welke vorm blijft tot in het voorjaar nog onduidelijk. De organisatie heeft vier scenario’s klaarliggen. Van een ‘normaal’ songfestival zoals we dat in 2020 van plan waren tot desnoods een ‘lockdown-evenement’ waarbij alle artiesten optreden vanuit hun eigen land. Alles hangt af van hoe het coronavirus zich verder ontwikkelt.

Dit is vanmiddag in Rotterdam Ahoy bekend gemaakt tijdens de ondertekening van de samenwerkingsovereenkomst voor de organisatie van het Eurovisie Songfestival 2021 door Saïd Kasmi (wethouder gaststad Rotterdam) en Gerard Timmer (directeur NOS, namens host broadcaster NPO/NOS/AVROTROS). Het Eurovisie Songfestival 2021 vindt op 18, 20 en 22 mei 2021 plaats in Rotterdam Ahoy.

Volgens de organisatie is en blijft het de ambitie om een Eurovisie Songfestival te organiseren waar zoveel mogelijk bezoekers en deelnemers bij kunnen zijn. Na een jaar afwezigheid wordt het volgend jaar hoe dan ook een historische 65e editie in Rotterdam.

Voorafgaand aan de ondertekening van de samenwerkingsovereenkomst lichtte Executive Producer Sietse Bakker de vier scenario’s toe waaraan de komende maanden door de omroepen en Rotterdam verder concreet invulling wordt gegeven.

Scenario A:

Een ESF zoals gepland

- In deze situatie wordt het Eurovisie Songfestival georganiseerd zoals dat normaal gesproken zou gebeuren vanuit Rotterdam Ahoy: met negen shows, in een volle arena, met alle landendelegaties in Rotterdam en met een feestelijk StadsprogrammaDe haalbaarheid van dit scenario is grotendeels afhankelijk van de uitrol van een eventueel vaccin voor het coronavirus en of de beschikbaarheid van betrouwbare steltests.

Scenario B

Een ESF op 1,5 meter

- Een Eurovisie Songfestival op anderhalve meter vanuit Rotterdam Ahoy: met negen shows, met publiek in de zaal, wel in beperkte bezetting. Met alle landendelegaties die naar Rotterdam afreizen, met beperkingen ten aanzien van de capaciteit voor delegaties en pers. Activiteiten in en rond Rotterdam vinden op een aangepaste manier plaats.
Doordat er in dit scenario minder ruimte is voor publiek zou er een nieuwe kaartverdeling moeten worden gemaakt. Mocht het zover komen, dan wordt er gewerkt aan een logische en eerlijke verdeling onder de huidige kaarthouders. In de eerste maanden van 2021 wordt daarover meer bekend gemaakt. Wie naast het net vist, krijgt dan het volledige aankoopbedrag gerestitueerd.

Scenario C

Een ESF met reisbeperkingen

- Een Eurovisie Songfestival, waarschijnlijk ook op anderhalve meter, vanuit Rotterdam Ahoy zoals in scenario B: met negen shows, met publiek in de zaal, met een beperkte bezetting. Als er landendelegaties zijn die niet kunnen reizen, treden deelnemers vanuit eigen land op. In Rotterdam Ahoy komen alle optredens in de shows samen. De optredens van de landen die wel mogen reizen én de opening- en intervalacts worden nog steeds live uitgevoerd.

Scenario D

Een ESF in lockdown

- Mocht Nederland opnieuw in een lockdown-achtige situatie terecht komen, dan wordt het een Eurovisie Songfestival zonder publiek en waarschijnlijk zonder activiteiten in en rond Rotterdam. De optredens van de deelnemers komen dan allemaal vanuit hun eigen land en komen samen in de TV-shows vanuit Rotterdam Ahoy.

“We gaan voor de best mogelijke invulling van het Eurovisie Songfestival in gaststad Rotterdam”, aldus wethouder Kasmi. We hebben er als stad alle vertrouwen in om er met de nodige creativiteit en flexibiliteit hoe dan ook een fantastische 65e editie van te maken. Een mooie stip op de horizon waar we allemaal naar uitkijken.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden