Foto: Erwin Hoekstra

Wat is dat toch voor boot met tromgeroffel en drakenkop?

Rotterdam - Bewoners in Zevenhuizen hebben zich de afgelopen weken misschien afgevraagd waar dat plotselinge tromgeroffel vandaan kwam. De nieuwe drakenbootvereniging The Collective heeft daar een antwoord op: sinds kort trainen ze drie avonden in de week op de Willem-Alexander baan. Met een boot van zeker tien meter lang, een drakenkop voorop en een trommel, oefenen ze hard voor het Nederlands Kampioenschap Drakenbootvaren zaterdag 19 september.

door Leanne Sneep

‘Het is eigenlijk net als elke andere sportvereniging’, vertelt Erik Kruse, een van de leden van The Collective. ‘We vormen een team, komen bij elkaar om te trainen en willen graag winnen.’ Ondanks de misschien opvallende naam, lijkt Drakenbootvaren erg op een bestaande sport. ‘Je kan het vergelijken met roeien. Een team van minimaal tien en maximaal 20 mensen legt in een boot zo snel mogelijk afstanden van 200, 500, 1000 of 2000 meter af.’ Wat de sport zo anders maakt dan roeien naast de drakenkop op de boot? Voorop in een drakenboot zit iemand achter een trommel om het ritme van de peddelaars aan te geven. ‘Het is achterin de boot soms lastig om het tempo van je teamgenoten voorin aan te houden, een trommel helpt hierbij,’ aldus Kruse.

Nederland kent dus sinds kort een nieuwe drakenbootvereniging. Dat is best bijzonder, want in het hele land zijn maar twaalf professionele drakenbootverenigingen te vinden. Deze verenigingen komen aanstaande zaterdag bij elkaar op het Nederlands Kampioenschap in Amsterdam. Ook The Collective zal daar voor het eerst van de partij zijn. Ze hopen zich op de kaart te zetten als nieuwe vereniging, máár willen vooral graag winnen. ‘We weten nog niet waar we staan en onze concurrentie is heel hoog, toch is het streven zeker om de beste te worden.’

Daarnaast dient het Nederlands Kampioenschap ook als visitekaartje. ‘We hopen dat de wedstrijd zal bijdragen aan onze bekendheid. Het is essentieel dat we meer leden krijgen, willen we blijven bestaan. Uitkomen op een nationaal kampioenschap helpt misschien om te laten zien dat we als team er serieus voor willen gaan,’ vertelt Kruse. Dat is dan ook een van de weinige vereiste om lid te mogen worden bij The Collective. ‘Je wil om te winnen is het allerbelangrijkste. Je hoeft geen ervaring te hebben, alles is aan te leren met regelmatig trainen. Als je plezier hebt in de sport en je samen in een team voor het hoogst haalbare wil gaan, ben je bij ons aan het goede adres.’

Heb je interesse, neem is een kijkje op de facebookpagina van de vereniging: The Collective DragonBoat Racing. De trainingsdagen zijn op maandag- en donderdagavonden van 18:45 tot 20.30 uur en op zondagavond van 20:15 tot 22:30 uur, op de Willem-Alexander baan in Zevenhuizen.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden