Foto:

Rotterdam verbreekt eigen record en legt nóg langere geveltuin aan!

Rotterdam - Lieten we in juni nog trots weten dat de langste geveltuin (142 meter) van Nederland in Rotterdam-West werd aangelegd, binnenkort gaat dat record naar Rotterdam-Zuid. Bij appartementencomplex de Peperklip gaan op zaterdag 26 september 70 vrijwilligers aan de slag met het aanleggen van een 210 meter lange tuin! 

De actie is onderdeel van de campagne 1000 geveltuinen Rotterdam, een initiatief dat de stad dit jaar flink wil vergroenen middels het aanleggen van heel veel geveltuinen. Het huidige record is een geveltuin van 142 meter die 3 maanden geleden is aangelegd in Rotterdam-West, door dezelfde organisatie achter 1000 Geveltuinen. Je eigen record verbreken? Is dat niet een beetje raar? Nee, vinden zij. “Als het gaat om vergroening kan je niet ambitieus genoeg zijn.”

Het bijna 500 meter lange woongebouw de Peperklip is één van de langste van Nederland. Afgelopen lente is hier ook al het grootste groene dak van Nederland geopend en het wordt nóg groener als binnenkort het binnenterrein wordt vergroend. Ook voor de buitenruimte liggen vergroeningsplannen op de plank. Het plan voor de nieuwe geveltuin sluit hier mooi op aan.

De 210 meter lange geveltuin komt vol te staan met zo’n 1.000 planten die een goed effect hebben op de lokale biodiversiteit. Voor het beheer en onderhoud zal worden samengewerkt met het tegenover gelegen Rotterdamse Munt, een stadskruidentuin met educatie-functie en sterke binding met de wijk. Het onderhoud zal worden gedaan met bewoners uit en omwonenden van de Peperklip.

1000 geveltuinen
Creatief Bureau Groenemorgen heeft zich deze zomer het doel gesteld om 1000 nieuwe geveltuinen te realiseren. Je kunt zelf een geveltuin aanleggen (voor een tuintje aan de straatkant van je huis tot 34 cm vanaf je geven heb je geen vergunning nodig, mits er minimaal 180 cm stoep verblijft) maar je kunt hem ook aanvragen op www.1000geveltuinen.nl. De campagne wordt ondersteund door Rotterdams Weerwoord Gemeente Rotterdam (Rotterdam gaat voor groen) en twee waterschappen. Geveltuinen fleuren niet alleen je de straat op, ze koelen je woning af, vangen regenwater op en zijn goed voor de biodiversiteit van de stad. De teller staat inmiddels (16 september 2020) op 735 geveltuinen.

Tevens is Rotterdam dit jaar in een hevige strijd verwikkeld om het NK Tegelwippen. Daarbij is de uitdaging welke bewoners de meeste tegels kunnen ‘wippen’ en zo groen toe kunnen voegen aan de stad. Na een pittige strijd, staat Rotterdam nu nipt voor. Met deze Peperklip geveltuin willen de vrijwilligers nog een flinke duit in het zakje doen door zo’n 1.400 tegels te wippen.

Programma zaterdag 26 september
10.30 uur: verzamelen vrijwilligers
10.45 uur: uitleg dagprogramma en briefing
15.30 uur: finnisage geveltuin, aanplanten laatste plant

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden