Zó kunnen dementerende Rotterdammers zich tóch inzetten voor hun buurt


Foto: Jan van der Ploeg

Zó kunnen dementerende Rotterdammers zich tóch inzetten voor hun buurt

Rotterdam - Hoe kunnen mensen met niet aangeboren hersenletsel en beginnende dementie zich blijven inzetten voor hun buurt, dat bekeek wethouder Sven de Langen op 15 september tijdens zijn werkbezoek aan DemenTalent. Want in Rotterdam zijn er naar schatting 8800 mensen met dementie en dit aantal neemt snel toe.

 Een groeiend aantal dementerenden in Rotterdam, maar veel van hen kunnen en willen zich nog inzetten voor de buurt waar ze wonen. Wethouder De Langen ging op werkbezoek bij Buurtwerk om met eigen ogen te zien hoe die organisatie de mensen helpt. “Voor veel mensen met niet aangeboren hersenletsel of beginnende dementie is het goed om bezig te zijn”, vertelt Vincent Ferdinandus, regiomanager van Buurtwerk. “Om die mensen te koppelen aan vrijwilligerswerkorganisaties zijn wij DemenTalent gestart.” 

DemenTalent biedt mensen met niet aangeboren hersenletsel en beginnende dementie de kans om zich op een laagdrempelige manier in te zetten in hun buurt. Wat mensen zelf willen en kunnen, staat daarbij centraal. DemenTalent bekijkt met hen en eventueel de naasten waar de interesses en talenten liggen. Samen zoeken zij naar een passende activiteit. Er zijn verschillende mogelijkheden. Bijvoorbeeld voorlezen op een basisschool, klussen bij een (sport)vereniging of het onderhouden van een buurtuin. DemenTalent is samenwerkingsproject met Aafje, Buurtwerk en de Hogeschool Rotterdam. 

 Wethouder De Langen kreeg dinsdag een kijkje in het werk van DemenTalent, hij ging met een deelnemer van het tuinteam in gesprek, “uw glimlach zegt mij genoeg”, zei de wethouder.

DemenTalent kijkt naar wat de deelnemers kunnen en koppelt dat talent aan organisaties en projecten die dat kunnen gebruiken. En mensen met niet aangeboren hersenletsel en beginnende dementie knappen daar ook eens heel erg van op. Ook ondertekende hij symbolisch één certificaat van een vrijwilliger die had deelgenomen aan de training DemenTalent. Inmiddels zijn 35 professionals en vrijwilligers uit Prins Alexander getraind en ambassadeur voor de wijk geworden. Zo bouwen met elkaar aan een dementvriendelijke wijk. 

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden