Theater Zuidplein geopend!


Koningin Máxima, omringd door onder meer burgemeester Ahmed Aboutaleb, rapper Y.M.P. en theaterdirecteur Emmelien Matthijsse, heeft het nieuwe Theater Zuidplein geopend.
Koningin Máxima, omringd door onder meer burgemeester Ahmed Aboutaleb, rapper Y.M.P. en theaterdirecteur Emmelien Matthijsse, heeft het nieuwe Theater Zuidplein geopend. (Foto: Rachid Benhammou)

Theater Zuidplein geopend!

Rotterdam - Als Koningin Máxima ergens binnenkomt, is ze meteen de onbetwiste ster. Alle ogen draaien haar richting op, mensen gaan staan, pakken hun camera, beginnen spontaan te applaudisseren. Maar vandaag was er een andere ster, vandaag stal Zuid de show. Vandaag waren we trots op ons nieuwe huis, het nieuwe Theater Zuidplein.

door Emile van de Velde

Zuid stráálde vandaag, Zuid was ook zenuwachtig. Nerveus drentelden de medewerkers rond, steeds weer naar buiten kijkend of de zwarte bolides van het Koninklijk Huis al te zien waren. Ze hadden héél lang op deze dag moeten wachten, het oude theater ging vanwege de coronacrisis immers wel erg vroeg en plotseling op slot. 

‘Welkom in mijn huis, mevrouw de koningin’

Ook buiten was het nieuws doorgedrongen. Mensen verzamelden zich voor de deur, bij de bushaltes aan de Gooilandsingel om een glimp van de koningin op te vangen. Sommigen vroegen zich af wat Máxima kwam doen, en of ze zou zwaaien (deed ze), maar de meest gestelde vraag was toch echt: ‘Wanneer mogen wij naar binnen? Oh, komend weekend al!’

Tekst gaat verder onder de foto.

‘Wanneer mogen wij?’

Eindelijk is het deze week zover. Zuid heeft een nieuw theater. Een nieuw huis zelfs. Een ‘Huiskamer van Zuid’. Waar de deuren open zullen staan, je op elk moment verrast kunt worden met een optreden en iedereen in en uit kan lopen. Deze week voor het eerst. Met een openingsweekend waarvan onze koningin vast een voorproefje kreeg.

‘Wij zijn heel de wereld’

Máxima kreeg een rondleiding langs alle verschillende zalen van het nieuwe gebouw. De kakelverse grote en kleine zaal natuurlijk, het bovengedeelte van de huiskamer, de nieuwe bieb. Overal waren optredens. Vol poëzie, dans, theater, muziek en zang. Van Xclusiv Company en Productiehuis Flow, van Women Connected en Witte Raaf. Van Zuid dus.

‘Ik ben een bange rebel, maar ik stá er wel’

Speciale aandacht was er voor Lab-Z, de leer/werkplaats van Theater Zuidplein voor nieuwe makers. Daar was er even tijd voor een praatje. En legden jonge kunstenaars aan de koningin uit waarom ze maken wat ze maken. En waarom hun werk juist in deze tijd, in deze stad gemaakt wordt. ‘We leven in een historische tijd, in bijzondere omstandigheden, En dat laten we zien.’

‘Rotterdam is ons thuis, op Zuid zijn we geboren’

Zuid was op z’n best, met al zijn kleuren. De opening aan het einde werd niet alleen door Máxima verricht, maar door héél Zuid. De artiesten, alle medewerkers, én de bezoekers deden mee. Terwijl Anne Fay zingend door het gebouw liep. Het slotstuk was de plaquette die Koningin Máxima onthulde. Daarna had Zuid weer een theater. En dat was de echte ster van de opening, dat nieuwe theater, dat nieuwe huis.

‘Lang leve Rotterdam-Zuid!’

Openingsweekend

Vrijdag, zaterdag en zondag is er een groot openingsweekend voor iedereen. Met onder meer vrijdag een Urban Performance Night, zaterdag een bingo-party en rondleidingen en zondag een familiedag met ontbijt, lunch en voorstellingen. Kijk hier voor het complete programma!

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden