Foto: Frank Hanswijk

Sloperaweekend over de tragiek van een sloopstraat in Rotterdam-Noord

Rotterdam - Vlak voor de sloop komt Pension Almonde in de Almondestraat in Rotterdam-Noord nog een keer tot leven tijdens het Sloperaweekend op 26 en 27 september 2020. Van 11.00 tot 22.00 uur openen de bewoners en buurtinitiatieven hun deuren voor de tweedaagse straatexpositie. 

Stichting Stad in de Maak toont de resultaten van het levende onderzoek naar nieuwe manieren van wonen, werken en leven in een modern stadspension. Daarnaast is de voorstelling Slopera, tragiek van een sloopstraat dagelijks te zien als onderdeel van de Operadagen Rotterdam. 

Kijk binnen in het leven in dit veelzijdige en creatieve moderne stadspension. Tijdens het Sloperaweekend staan alle deuren open. Er is een kinderkamer met een verhaal, een parade van futuristische wenswoningen, een Heimweewoning, een autobiografisch springkussen, open ateliers, een muziekpodium door jongeren uit Rotterdam-Noord en nog veel meer! In het Sloperahuis vind je een Loterij, waarin je voorwerpen uit de straat kunt winnen. Ook is er een telefoontribune, waarin je smartphone een performance krijgt. Natuurlijk is er soep en je kunt genieten van de Almonde cocktail met alle smaken die de straat rijk is. Deze straatvullende expositie georganiseerd door (HAHA)Productions is dagelijks gratis te bezoeken van 11 tot 22 uur.

Elke dag om 17.00 uur brengen nieuwe en oude bewoners samen met logés, passanten en een 100% Rotterdamse cast deze straat tot leven in de voorstelling Slopera, tragiek van een Sloopstraat. Een Rotterdamse Opera waar zelfs de sloopkogels dansen met o.a. John Buijsman, Gabby Bakker, Nastaran Razawi Khorasani en Jan Rot. Deze voorstelling is onderdeel van de Operadagen Rotterdam en gemaakt door Louis van der Waal en Hajo Doorn i.s.m. Wunderbaum in opdracht van Stad in de Maak. Kaarten zijn verkrijgbaar bij de Operadagen Rotterdam.

Stad in de Maak is de initiatiefnemer van Pension Almonde en organiseert dit weekend om aandacht te vragen voor onconventionele vormen van coöperatief wonen, werken en leven in een veranderend Rotterdam. Pension Almonde opende haar deuren voor de groeiende groep mensen die niet langer vertegenwoordigd wordt in de huidige stadsvernieuwing, een levend experiment als onderdeel van CityLab010. 

In 53 sociale huurwoningen op de slooplijst wonen nu moderne stadsnomaden. Mensen die tussen wal en schip vallen op de woningmarkt. De bewoners zijn bijvoorbeeld net gescheiden, pas kort in Nederland, zitten tussen twee woningen in, zouden anders ‘bankslaper’ zijn, of willen graag in een community leven. Op de begane grond vind je buurtinitiatieven die bijdragen aan levendigheid en een sociaal Rotterdam-Noord. Tijdens het Sloperaweekend presenteert Stad in de Maak de bevindingen van dit levende onderzoek.

Welkom in Pension Almonde

De Straat: dagelijks van 11-22 uur gratis toegang, receptie: Almondestraat 179

De Opera: dagelijks 17 uur, kaarten via Operadagen Rotterdam
De Theorie: dag en nacht tegenover Pension Almonde

Zie ook www.pension-almonde.nl/slopera

 

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden