Thijs van Dam (links) en Joaquim Menini waren zondag de doelpuntenmakers in het 2-2 gelijkspel tegen Kampong. (Foto: Ruud Stork)
Thijs van Dam (links) en Joaquim Menini waren zondag de doelpuntenmakers in het 2-2 gelijkspel tegen Kampong. (Foto: Ruud Stork) (Foto: Maaike Appels)

Entreegeld voor 'bubble' belangrijk voor tophockey bij HC Rotterdam

Rotterdam - Al voor de coronacrisis waren er gesprekken met andere hoofdklasseclubs over kaartverkoop. Het was HC Rotterdam die als eerste besloot om entreegeld te vragen bij competitiewedstrijden in het eigen hockeystadion. Binnen een paar uur waren de kaartjes voor afgelopen zondag, met Heren-1 tegen Kampong, uitverkocht. Inmiddels hebben ook andere topclubs het voorbeeld gevolgd.

door Emile Hilgers

“Het was voor velen een verrassing”, zegt voorzitter Diederik Chevalier. “Maar de kaartverkoop is een welkome extra inkomstenbron en nodig om op hoog niveau deze sport te kunnen blijven spelen.”

Dankzij steun van het Rijk en tijdelijke kwijtschelding van veldhuur door de gemeente kon HC Rotterdam vorig seizoen afsluiten zonder grote tekorten. “Het nieuwe seizoen hebben we op alle fronten iets minder te besteden”, schetst de voorzitter. “Ook met ons tophockey moesten we een stapje terug doen. Dat financieren we extern, met behulp van sponsoring. Nieuwe sponsors vinden is lastig in deze tijd, en of we dit seizoen FIH Pro League-wedstrijden toegewezen krijgen, die ons extra inkomsten opleveren, is nog onzeker.”

Een voordeel voor HC Rotterdam is dat de vereniging een hoofdveld met tribunes heeft. Daar omheen is nu een ‘bubble’ gecreëerd met een capaciteit van ruim vijfhonderd zitplaatsen (normaal bijna vierduizend). Voor wie achter het net vist, is op het eigen tv-kanaal een samenvatting van de Heren-1-duels te zien. Er wordt gewerkt aan een live-stream.

Chevalier verwacht een spannende competitie. “Nu ook andere hoofdklasseteams minder of geen buitenlandse spelers hebben, zijn de selecties veel meer aan elkaar gewaagd. Voor de eerste twee plekken zijn Kampong en Bloemendaal de favorieten, maar de strijd om de andere twee play-offs plaatsen wordt dit seizoen ongekend spannend.”

HC Rotterdam heeft Oranje-spelers Jeroen Hertzberger, Thijs van Dam en benjamin Justen Blok. Ervaren nieuwkomers zijn Joaquim Menini (Den Bosch) en Jesse van Minde (HC Tilburg). Aanstormend talent is er met Tjep Hoedemakers (traint mee met Nederlands team), de nu nog geblesseerde Alexander Schop (Victoria), en jeugdinternational Guus Jansen (Nijmegen).

Chevalier: “De Argentijn Menini heeft een Nederlandse vriendin en speelt al een tijdje in ons land, dus Nederlands is nu de voertaal bij trainingen en wedstrijden. Voor de heren is de ambitie play-offs spelen. Met Dames-1, met veel speelsters uit onze jeugdopleiding, willen we naar de hoofdklasse, maar niet per se dit jaar.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden