<p>Michiel Drijver met boer Juan Molero (links). Michiel proefde Juans olijfolie en was meteen verkocht.</p>

Michiel Drijver met boer Juan Molero (links). Michiel proefde Juans olijfolie en was meteen verkocht.

Rotterdammer beschermt eeuwenoude boomgaarden door adopteren van olijfbomen

Rotterdam - Om de Spaanse olijfboeren te steunen en hun eeuwenoude boomgaarden te beschermen, hoef je niet persoonlijk naar het zuiden af te reizen. Voor een klein bedrag per jaar adopteer jij je eigen Andalusische olijfboom, houd je een prachtige traditie in stand en krijg je de olie van je boom gewoon thuisbezorgd.

door Cathelijne Beijn

Zo’n drie jaar geleden kreeg de Rotterdamse ondernemer Michiel Drijver onverwacht post van oude vriend die in Spanje biologisch was gaan boeren. “Moet je dit eens proeven”, stond er op het briefje dat bij een flesje goudkleurige olijfolie zat. De olie kwam rechtstreeks van een eeuwenoude boomgaard in Andalucia, waar de boeren elke oogst hun olijven traditiegetrouw met harken uit de bomen slaan. Michiel proefde en was meteen verkocht. Via zijn vriend maakte hij kennis met boer Juan Molero, die generatie op generatie zijn van oorsprong Moorse boomgaard bestiert.

“De boeren in Spanje krijgen ongelofelijk weinig geld voor hun olijven”, legt Michiel uit. “Ze worden letterlijk uitgeknepen door de Spaanse overheid en Brussel. De grote supermarkten kopen olijfolie in voor bodemprijzen, die vaak ook nog wordt gemanipuleerd.” Om een eeuwenoude traditie in ere te houden, besluit hij de Spaanse boeren te helpen. “Om de bomen te beschermen en de boeren financieel te steunen hebben we een adoptieplan opgezet onder de naam Flor y Sabor, wat letterlijk ‘bloem en smaak’ betekent. Zo bouwen wij een brug tussen een groep lokale boeren en liefhebbers van eerlijke producten. Door hun duurzame werkwijze, die ver weg staat van massaproductie en bodemuitputting, wordt hun traditionele manier van biologisch boeren in ere gehouden.”

Al voor 109 euro per jaar adopteer je een olijfboom in Juans gaard. Elke boom heeft een uniek nummer dat is vastgelegd in een officieel, digitaal certificaat. Als ‘adoptant’ krijg je eens per jaar acht halveliterblikken van de oogst thuisbezorgd, en word je op de hoogte gehouden van het reilen en zeilen in de boomgaard. “Ons adoptieplan wordt omarmd door mensen uit heel Europa. Juans boomgaard wordt hierdoor beschermd en daarbij krijgt hij een eerlijke prijs voor zijn olijfolie. Inmiddels praten we met een tweede boer om nog meer bomen te kunnen adopteren.”

Wil je jouw boom met eigen ogen zien? Michiel juicht het alleen maar toe. Boer Juan geeft je met alle liefde een persoonlijke rondleiding door zijn boomgaard op het prachtige Spaanse platteland, waarna je samen geniet van de lekkerste streekgerechten bereid met zijn olijfolie. En uiteraard is er genoeg tijd voor een fotomoment met ‘jouw’ boom.

Wil je kennis maken met Juans olijfolie? We verloten twee blikken van Flor y Sabor. Mail naar redactie.hl@dpgmedia.nl!

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden