Het lichaam van Ynel Regalo is een kunstwerk [ROTTERDAMMER VAN DE WEEK]


'Mensen snappen steeds beter hoeveel werk dit is en dat het niet zomaar een verkleedpartij is.' (Foto: Anton de Bruin Photography Studio)
'Mensen snappen steeds beter hoeveel werk dit is en dat het niet zomaar een verkleedpartij is.' (Foto: Anton de Bruin Photography Studio)
ROTTERDAMMER VAN DE WEEK

Het lichaam van Ynel Regalo is een kunstwerk

Rotterdam - Deze week start de Rotterdam Pride! Ynel Regalo is Miss Travestie Holland 2019 en host van de Rotterdamse drag dinnershow in VINN. De geboren en getogen Rotterdammer roept iedereen op om de LHBT+-horeca in de stad te supporten. “Het is zo belangrijk om die veilige haven te hebben waar je gelijkgestemden ontmoet.” Ynel is onze Rotterdammer van de Week.

door Anne Klapmuts

Je organiseert ieder weekend de Drag Dinnershow Rotterdam. Kun je daar meer over vertellen?

“Iedere zaterdagavond kun je bij wijnbar VINN op het Weena terecht voor onze Drag Dinnershow. Je krijgt een heerlijk driegangendiner en live-entertainment van drie drag queens: muziek, dans en comedy. Ik praat de show aan elkaar met humor, we playbacken nummers. Iedere avond is er plek voor maximaal 30 gasten vanwege de coronamaatregelen, maar dat zorgt voor een echt huiskamergevoel. Er komen echt niet alleen maar mensen uit de LHBT+-community naar deze avond: ook jong, hip uit Blijdorp zit in ons publiek. Of vorige week was er een stel van middelbare leeftijd uit Bergen op Zoom die zich voor de gelegenheid helemaal in lak hadden gekleed. Jong of oud, homo of hetero: het maakt niet uit, het gaat om de gezellige avond.”

Hoe denk je dat het komt dat er de laatste jaren steeds meer aandacht is voor drags?

“Het tv-programma Rupaul’s Drag Race is hier volgens mij een belangrijke reden voor. Deze Amerikaanse show heeft al twaalf seizoenen en nu begint ook de eerste Nederlandse editie. Doordat dit gewoon op Netflix en Videoland staat, wordt het steeds meer mainstream en groeit de interesse in deze kunstvorm - want dat is het. Mensen snappen nu steeds beter hoeveel werk dit is en dat het niet zomaar een verkleedpartij is. Drag queens beoefenen de kunst van het transformeren: ons lichaam is ons kunstwerk. Dat kan, zoals bij mij, met een blonde pruik en in een glitterjurk of het is een roze pruik met een punk outfit. Daarnaast moet je natuurlijk ook kunnen entertainen. Je kunt jezelf wel fantastisch in de steigers zetten, maar als je geen show kunt neerzetten wordt het lastig.”


Hoe ben je Miss Travestie Holland 2019 geworden?

“Ik treed al een tijdje op als drag queen. Vanaf 2018 ben ik het wat actiever gaan oppakken en zo kwam ik ook in de missverkiezing-carrousel terecht. Ik deed mee aan een voorronde en toen kwam ik ineens in de finale terecht. Super spannend en stressvol. De derde ronde bracht ik het nummer Proud van het Eurovisie Songfestival 2019. Ik dacht: of het wordt niks of het wordt een homerun. Meestal zijn de liedjes namelijk heel feestelijk met veel entertainment. Ik heb voor een heel rustig nummer gekozen met veel betekenis, dat moet wel overkomen. Tijdens mijn show viel er een doodse stilte in het publiek, je kon een speld horen vallen. Toen wist ik: dit komt aan. Dat bleek ook zo te zijn!”


Deze week start de Rotterdam Pride. Wat moeten mensen gaan doen volgens jou?

“De Rotterdam Pride is de enige pride in Nederland dit jaar die doorgaat: dat is echt wel een dingetje. Naast dat er van alles te doen is in de stad, wil ik mensen vooral aansporen om naar de Rotterdamse homo-horeca te gaan. De kroegen zoals Bonaparte, Strano, de Regenboog, Loge en de Keerweer zijn al jarenlang een veilige haven voor onze queer community. Ze moesten de afgelopen vier maanden dicht en nu ze weer open zijn, kunnen ze zoveel minder mensen kwijt. Die hebben onze steun nodig, anders zijn ze er over een jaar niet meer.”


Waarom is deze horeca volgens jou zo belangrijk voor de stad?

“Ik ben een geboren en getogen Rotterdammer en ga hier al meer dan twintig jaar uit. De kroegen zijn vaste waardes in de stad. Het is belangrijk om dit soort plekken te hebben, omdat je hier gelijkgestemden ontmoet. Op het gebied van integratie en acceptatie van homo’s is nog steeds heel veel te winnen, ook in Rotterdam. Ik word nog wekelijk nageroepen. Nu kan ik het hebben, maar als je 18 jaar bent is dat nogal wat. Zo’n kroeg waar je mensen leert kennen en je een keer geen outsider bent, is dan echt van grote invloed.”


De Drag Dinnershow van Ynel is iedere zaterdagavond in wijnbar VINN. Mer info op www.dragdinnershowrotterdam.nl. Tijdens de Rotterdam Pride is er een extra lunchshow ingelast.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden