<p>&#39;Voor de foto gooide ik de tas wel tien keer de lucht in, totdat we eindelijk het perfecte plaatje hadden.&#39; (Foto: Jan Bijl)</p>

'Voor de foto gooide ik de tas wel tien keer de lucht in, totdat we eindelijk het perfecte plaatje hadden.' (Foto: Jan Bijl)

(Foto: Jan Bijl)

Glinsterende, zilveren depot-tas én nieuwe winkel voor Susan Bijl!

Rotterdam - Ter gelegenheid van de opening van het Depot Boijmans Van Beuningen vroeg het museum Susan Bijl een tas te ontwerpen in de stijl van het nu al iconische spiegelgebouw. De tas van glinsterend zilver en grijs ripstop nylon krijgt de naam Mirror & Agaat. Maar ‘De Depot Tas’ mag ook.

door Cathelijne Beijn

“Voor de foto gooide ik de tas wel tien keer de lucht in, totdat we eindelijk het perfecte plaatje hadden,” vertelt Merel Kemp, marketingmanager van Susan Bijl. “Kijk dan hoe mooi; net als in het depot wordt de stad in de tas gereflecteerd.” 

Boijmans’ kunstdepot gaat op 25 september drie dagen open, en dan weer voor een jaar dicht. Als goedmaker is Susan Bijls Depot Tas een jaar lang te zien in het Rotterdamse straatbeeld. Het is de eerste keer dat de twee Rotterdamse iconen samenwerken. “Boijmans vroeg ons hoe we het depot konden vertalen naar een tas”, legt Susan Bijls partner en mede-eigenaar Vincent van Duin uit. “Susan had er meteen een beeld bij. Bij elke samenwerking die we doen moet het verhaal kloppen. Net als bij de tas die we vorig jaar maakten met Rotterdam Partners: dat resulteerde in een groen-wit-groene exemplaar met een logo waarin de iconische gebouwen van Rotterdam werden verwerkt.” 

Voor International Film Festival Rotterdam (IFFR) ontwierp Susan Bijl een tas met daarop de bekende tijgerkop. Vincent: “Een logo van een ander op een Susan Bijl-tas, dat doen we eigenlijk nooit. Maar Susan en ik waren vroeger allebei vrijwilliger bij het filmfestival: kaartjes scheuren in ruil voor een passe-partout. Een prachtige tijd, dus deze kans lieten we niet lopen.” Ook werkt Susan Bijl geregeld samen met ontwerpers of kunstenaars die de tas een nieuwe smoel geven. “Onlangs maakten we een collectie in samenwerking met Bertjan Pot, bekend van zijn kleurrijk maskers en vliegers. Zijn handtekening zie je nu terug in onze ontwerpen.”

Tekst gaat verder onder de foto.

De nieuwe winkel in Kralingen. (Foto: Titia Hahne)

Begin september opende Susan Bijl een nieuw kantoor en een tweede winkel in verzamelgebouw De Achtertuin, aan de Kralingse Oostzeedijk. Na het krappe kantoor op de Mauritsweg is er nu genoeg ruimte om het magazijn en de winkel - met klanten wereldwijd - te runnen. Vincent: “De lancering van de nieuwe collectie was het perfecte moment om de opening van ons nieuwe pand te vieren. We hebben in deze shop nu ook plek voor producten van ontwerpers die wij te gek vinden.” Samen met store manager Berry Dijkstra stelde Susan een selectie samen van bijzondere interieur artikelen, zoals kleurrijke Alu-stoelen van Muller van Severen, de ‘imperfecte’ glazen en karaffen van Maarten Baas en speelse planken van Destroyers Builders.

Een tweede winkel openen in tijden van corona; is dat slim? Merel: “De afgelopen maanden merkten we juist extra waardering voor onze duurzame producten. Inmiddels vinden mensen het ook steeds gewoner om een eigen tas mee te nemen, bijvoorbeeld voor de boodschappen. Een hele generatie was dat helemaal niet gewend. Dat hebben we al bereikt. Ook deden in moeilijke tijden veel mensen elkaar een Susan Bijl-tas cadeau. Toch een beetje kleur, in moeilijke tijden” “We denken continue na hoe we ons product verder kunnen verduurzamen,” vult Vincent aan. “Je kunt je tas bij ons al gratis laten repareren, en sinds 2019 gebruiken we geen plastic meer in onze verpakkingen. Maar we dromen ook van volledige recycling van de tassen. De mogelijkheden om telkens te verbeteren zijn eindeloos.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden