Foto: Stockfoto

Met warmtecamera’s kijken hoeveel ratten er licht geven...

Rotterdam - Dat er veel, heel veel, ratten in Rotterdam rondscharrelen is ons allemaal wel duidelijk. Het lijken er ook steeds meer te worden. Om gerichter te kijken naar de populatie, oorzaak en oplossingen, wordt sinds begin september gebruik gemaakt van warmtecamera’s.

Medewerkers van de afdeling plaagdierbeheersing van de gemeente gaan rond schemertijd, de tijd waarin ratten het meest actief zijn, op pad met de warmtecamera. Door de infraroodstraling lichten de ratten door hun lichaamstemperatuur op en komen ze te weten hoe de rattenpopulatie er op die locatie uitziet. En kan er een oplossing bedacht worden. Het kan zijn dat er meer vallen nodig zijn of dat de bewoners meer voorlichting en educatie over voedsel op straat nodig hebben. 

Om overlast te voorkomen zijn alleen rattenvallen niet voldoende. Het is ook heel belangrijk dat we met elkaar voorkomen dat er voedsel en afval op straat terecht komt. Hier vraagt de gemeente hulp van bewoners: ook al is het goed bedoeld, voer geen oud brood aan de eendjes of andere stadsdieren en gooi afval in de afvalbak. Oud brood kun je onder meer kwijt in één van de broodbakken in de stad, dan wordt het verwerkt tot groene energie. Of in de gft-bak natuurlijk.

Sinds begin 2020 test de gemeente met vallen die voorzien zijn van een sensor. Deze sensor meet de activiteit in de vallen en geeft via een speciale app een seintje als een rat in de val is gelopen. De sensor maakt het werk voor de medewerkers van de plaagdierbeheersing veel efficiënter doordat ze niet meer onnodig de vallen hoeven te controleren. Om deze reden worden de blokken momenteel opnieuw over de stad verdeeld of verwijderd.

Zie ook de website van de gemeente Rotterdam.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden