Foto: Martin Kníže
Aangeboden door Wovar en Gadero

Onderhoudsarme én duurzame tuin?

Veel mensen hebben de indruk dat duurzaam altijd veel tijd geld kost. Niet is minder waar. Het is gewoon mogelijk om een duurzame tuin te hebben, die ook nog eens weinig onderhoud vergt. Je moet alleen de juiste tuininrichting hebben. Wat heb je nodig? Je leest het hier! 

Bestrating

Wil je bestrating in jouw tuin hebben? Dan is het handig om een worteldoek te gebruiken. Dit zorgt ervoor dat onkruid geen kans krijgt om door je bestrating heen te groeien. Zo blijven je tegels ook in een betere staat en hoef je ze minder snel te vervangen. Als je nieuwe tegels aanlegt, kies dan voor een duurzamer type tegel. Neem bijvoorbeeld betontegels met een speciale coating. Deze zijn volledig recyclebaar en gaan zeker een aantal jaar mee. Houd er rekening mee dat onbehandelde betontegels meer onderhoud vergen. Betontegels met een coating zijn juist onderhoudsarm. 

Je kunt ook kiezen voor keramische tegels. Deze zijn zelfs circulair te maken, waarbij er op de lange termijn minder grondstoffen worden gebruikt. Keramische tegels zijn daardoor ook erg duurzaam én onderhoudsvrij. De aanschafprijs is wel wat duurder, net zoals het laten leggen van de tegels. Ze moeten namelijk op een speciale ondergrond geplaatst worden, Het is aan te raden om dit te laten doen door een professional. 

Groen

Gebruik de wanden van je huis voor beplanting om een plantenwand te creëren. Zo kun je het huis beter isoleren en zorg je zo ook voor minder energieverbruik. Daarnaast ziet het er ook heel mooi uit. Ook als je kiest voor weinig tot geen beschutting, overweeg dan om een kant-en-klare haag te gebruiken. Zo heb je wel de scheiding én wat extra groen. Het planten van extra planten in de tuin zorgt ook voor een vermindering van CO2 uitstoot. Vooral in de zomer is het heel handig om meer planten in je tuin te hebben. Hoe meer groen in de tuin is, hoe koeler deze wordt. 

Bewatering

Nieuwe planten hebben natuurlijk ook water nodig. Je kunt voor een sproeisysteem gebruiken, maar dit verbruikt veel leidingwater en is niet erg duurzaam. Als je een sproeisysteem gebruikt komt het water bovenop de plant. Zo moet het eerst door de grond, voordat het bij de wortels van de plant komt. Op deze manier is een groot gedeelte van het water dat al verdampt, voordat het bij de wortels aankomt. Om water te besparen kun je gebruik maken van een ondergronds druppelsysteem. 

Bij dit systeem loopt de slang langs de wortels van de planten en bereikt het water in kleine hoeveelheden direct de wortels. Op deze manier kun je wel ruim 40% water besparen. Er is namelijk aanzienlijk minder water nodig, omdat het water direct bij de wortels terecht komt. Om nóg duurzamer te werk te gaan kun je ook nog een regenton aanschaffen. 

Een regenton is een ton die regenwater opvangt. Vervolgens kun je de ton ook aansluiten op je bewateringssysteem. Zo hergebruik je het regenwater in plaats van leidingwater. Zo bespaar je ook nog extra geld op je waterrekening. 

Op deze manieren kun je er dus voor zorgen dat je een fijne tuin hebt, die duurzaam én onderhoudsarm is!

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden