‘Het Depot-gebouw is zo vet, het is zó futuristisch!’


<p>Edita en Hans mochten als eerste &#39;gewone&#39; Rotterdammers het Depot in. Hier poseren ze op de brede trap tussen de begane grond en de eerste verdieping.</p>

Edita en Hans mochten als eerste 'gewone' Rotterdammers het Depot in. Hier poseren ze op de brede trap tussen de begane grond en de eerste verdieping.

(Foto: Nynke Vermaat)

‘Het Depot-gebouw is zo vet, het is zó futuristisch!’

Rotterdam - “Jullie zijn de eerste Rotterdammers die hier een rondleiding krijgen hè”, zegt Sjarel Ex enthousiast tegen Edita Aleksanian en Hans Valenti Clari. Donderdag mochten Edita en Hans een kijkje nemen in Depot Boijmans Van Beuningen, een maand voordat de rest van de stad dat kan bij de Zilveren Opening.

door Emile van de Velde en Nynke Vermaat

Er reageerden honderden lezers op de winactie van De Havenloods en Museum Boijmans Van Beuningen. Logisch vonden we, het Depot is zonder twijfel het meest bijzondere gebouw dat momenteel verrijst in onze stad. Dus we begrijpen dat iedereen binnen wil kijken, zeker als dat samen met de directeur kan!

Edita (24, studeert moderne kunst) en Hans (75, gepensioneerd) stonden dan ook vol verwachting te trappelen en hadden als eerste hun bouw-outfit aan. Met Sjarel Ex voorop wandelden ze door het gebouw, dat met al z’n trappen aan een soort modern Zweinstein doet denken. Ex laat de ruimtes zien waar vanaf eind 2021 restaurateurs (achter glas) aan de slag zijn, wijst aan waar particuliere verzamelaars hun werken kunnen tentoonstellen en natuurlijk gaan we door talloze depotruimtes. Er staan, liggen en hangen straks zo’n 150.000 kunstwerken in het gebouw, onder precies de juiste omstandigheden. Er komen vijf verschillende ‘klimaatzones’ in het gebouw. Ex: “Er zijn hier machinekamers zo immens dat je denkt dat je in de SS Rotterdam staat”.

Hans: “Ik woon aan de Van Oldenbarneveltplaats en kijk uit op het gebouw. De buurman werkte eraan, in een steiger, we konden zo naar elkaar zwaaien!” Edita: “Ik vind dit gebouw zo vet, zo futuristisch. Ik vind het heel goed bij Rotterdam passen.” En unaniem: “Erg bijzonder om er nu te lopen, juist omdat het nog niet af is!”
(tekst gaat verder onder filmpje)


En het is natuurlijk ook nog niet af. Het gebouw is klaar, maar de inrichting is er nog niet. Hans: “Het is één grote grijze massa.” Maar als Ex al lopend blijft wijzen op panelen en constructies waar in de toekomst kunst hangt, komt de toekomst van het depot steeds meer tot leven. Ex: “We zijn zó opgewonden dat het bijna af is en open kan! Nu is onze collectie opgeslagen in zeven depots door heel Europa, straks kunnen we het gewoon hier zien!” Maar dan worden de winnaars bezorgd: “Als er iets gebeurt, een calamiteit, bevindt alles zich dus wel op één plek.” Ex snapt de zorgen: “Maar ja, dat weten we dus in ieder geval waar we alles kunnen vinden.”
(tekst gaat verder onder filmpje)


Ex heeft het over een ‘walhalla’ voor restaurateurs, en dat alles, álles, straks te zien is. Bezoekers mogen straks gewoon zelf rondlopen door het gebouw, of meedoen met een rondleidingen. Op aanvraag mag je een klimaatruimte in om een specifiek kunstwerk te bekijken. Het gebouw wordt in eerste plaats een depot, niet een museum. “We zien het echt als werkgebouw.” Maar de hoeveelheid (klimaatgecontroleerde) vitrines die er komen, geven aan dat genoeg te zien zal zijn. “Er zullen ook wel tentoonstellingen zijn, maar kunstwerken worden dan niet geselecteerd op maker of kunststroming, maar bijvoorbeeld op kleur of materiaal. Bijvoorbeeld een expo met alle gele stoelen in het depot, of alle houten objecten”, verzint persvoorlichter Sharon Cohen. “Tot het museum weer open is, zal het Depot een beetje een gecombineerde functie hebben”, aldus Ex.

Zilveren Opening
Op 25, 26 en 27 september viert Depot Boijmans Van Beuningen de Zilveren Opening. Dan zijn álle Rotterdammers welkom. Per 1 september zijn tickets voor een tijdsslot van een half uur verkrijgbaar via boijmans.nl. Vanaf december rijden vrachtwagens af en aan om alle kunst een plek te geven in het Depot. Eind 2021 gaat het Depot pas echt open.


Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden