Foto: Britte Kramer

'Smoken, rubben en pullen, barbecueën is helemaal hot - letterlijk en figuurlijk'

Rotterdam - Wouter Vocke beschrijft deze week in zijn column voor De Havenloods wat hij deze zomer zoal doet. Nou ja, hij doet het ook als het géén zomer is: barbecueën. 'Ik warm de barbecue ook gerust in november of maart op. Je kunt er al lang niet meer omheen: barbecueën is helemaal hot - letterlijk en figuurlijk.'

'Ik ben gek op barbecueën. Mij hoor je dan ook niet klagen nu de temperaturen de laatste weken behoorlijk zijn gestegen, bijna elke dag steek ik een zooi houtskool in de brand. Al maakt het voor mij eigenlijk niet uit wat voor temperatuur het buiten is, ik warm de barbecue ook gerust in november of maart op. Stiekem heb ik dat nog veel liever dan wanneer het 33 graden is en je staat te ploeteren boven het vuur. Op een druilerige, koude dag in de herfst kun je van een lekker mals stuk vlees met de smaak van houtskool een stuk beter genieten dan wanneer je het zweet van je voorhoofd moet deppen.
Zelf heb ik een barbecue van het type kamado. Je weet wel, zo’n keramisch ‘ei’ om het even zo te noemen. De naam barbecue doet dit kookgerei geen eer aan, het is meer een klei-oven. Geroosterde kippen, brood, pizza, een pannetje stoofvlees of chili con carne: ik gooi er van alles op. En zeker ook groenten! Het kan bijna niet mislukken en het smaakt fantastisch. Wat wil je nou nog meer?
Je kunt er al lang niet meer omheen: barbecueën is helemaal hot - letterlijk en figuurlijk. Ging dat ding vroeger echt alleen aan voor een paar worsten of sateetjes, nu zie je het veelvuldig in tv-programma’s voorbij komen en elk beetje restaurant heeft iets van ‘vlees van de houtskoolgrill’ (of smoker) op de kaart staan. Het is een soort subcultuur geworden, inclusief zijn eigen jargon. Roken heet dus smoken. Insmeren doe je niet, je wrijft een rub op het vlees zodat er een mooie bark ontstaat op je slow cooked (da’s Engels voor langzaam gegaard) stuk vlees. Die je daarna uit elkaar kunt trekken en dan is je pork, beef of chicken ineens pulled. Een pannetje heet een skillet en je grilt niet op een rooster maar op een rack. Het is even studeren, maar dan heb je ook wat. Als je er genoeg van dit soort termen tegenaan gooit, smaakt het vanzelf stukken beter zullen we maar denken. Toegegeven: ‘baste' klinkt ook een stuk spannender dan ‘insmeren met een kwastje’. Een pet, baard, houthakkers shirt en tatoeage zijn optioneel.'

Wouter Vocke is journalist en fotograaf in Rotterdam.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden