Citrusveiling
Citrusveiling Marlies Lageweg, Platform Wederopbouw Rotterdam

Opbouwdaglezing Roterdamumcafé

vrijdag 17 mei 2024 17:00 tot vrijdag 10 mei 19:30

Op vrijdagmiddag 17 mei is er het jaarlijkse Opbouwdag Roterodamum Café. Deze keer vindt het plaats in de Citrusveiling, het Rijksmonument van van architect Maaskant aan de Marconistraat in Rotterdam West.

Bij de oplevering in 1955 werd de citrusveiling, ontworpen door architect Hugh Maaskant, beschreven als een ‘klein paleis’. Dit markante gebouw in de Merwe-Vierhavens moest de positie van Rotterdam als belangrijk centrum voor import en doorvoer van citrusfruit verstevigen. Inmiddels staat het gebouw al geruime tijd leeg en staat het gebied aan de vooravond van een grote transformatie. Tijdens de lezing in de grote veilingzaal wordt het verleden en de toekomst van de citrusveiling en het M4H gebied besproken.

Michelle Provoost [Crimson Historians and Urbanist & auteur van de biografie ‘Hugh Maaskant Architect van de vooruitgang’] zal spreken over Maaskant en dit gebouw binnen zijn oeuvre. Michal Dlugajzyk en Mahaut Dael [architectenbureau MD-2] vertellen over de bevindingen en methodiek binnen de studio die zij over dit gebouw geven aan de Rotterdamse Academie van Bouwkunst. Annette Matthiessen [stedenbouwkundige bij de gemeente Rotterdam] zal vervolgens ingaan op de historie en nieuwe plannen voor het gebied M4H. Tenslotte zal Thomas Verbrugh [De Mannen van Schuim] de avond afsluiten met een toelichting op de nieuwe plannen voor de transformatie van het gebouw naar een ‘Citrus Club’. 

Programma:

17.00: inloop;

17.30: korte rondleiding door het gebouw;

18.00: welkom;

18.05: start programma;

19.05: vragen en afsluiting met drankje bij de Fruitvis.

Toegang is gratis. In verband met beperkte plek kunt u reserveren via de website van Roterodamum: 

roterodamum.nl

Locatie