Afbeelding
Wetenschapscafé Rotterdam

Wetenschapscafé Rotterdam

maandag 26 februari 20:00 - 22:00

Beste wetenschapsliefhebber,  

Graag nodigen we u uit voor het Wetenschapscafé over ‘’Gezondheid en economie in het Antropoceen’’ op maandag 28 oktober 2023 met als spreker dr. Floor Haalboom. Het wetenschapscafé is in Bar Blink. Het café begint om 20:00 en eindigt om 21:30.

Welkom in het Antropoceen: de periode waarin menselijke activiteiten ongekende impact hebben op de geschiedenis van de aarde. Denk aan nucleair afval, plastics en stijgende concentraties broeikasgassen in de atmosfeer. Deze lezing onderzoekt het Antropoceen in relatie tot gezondheid aan de hand van het voorbeeld van grootschalig antibioticagebruik na de Tweede Wereldoorlog, niet alleen in de gezondheidszorg maar ook in de vleesproductie. Aan de ene kant vraagt het Antropoceen om een veel bredere en langere-termijn blik op gezondheid dan nu gemeengoed is, vanwege alle onderlinge verbanden tussen mondiale economische activiteiten, de Aarde en haar menselijke en niet-menselijke bewoners. Aan de andere kant hebben we een genuanceerder begrip nodig van wie verantwoordelijk en wie kwetsbaar is voor de gezondheidsproblemen van het Antropoceen. 

Floor Haalboom is historicus bij de afdeling Medische Ethiek, Filosofie en Geschiedenis van het Erasmus MC en gespecialiseerd in de gezondheids- en milieu-impact van industriële veehouderij. Nu werkt ze aan het NWO Veni-onderzoek ‘Wat eet je kipfilet? De wereldwijde impact van Nederlands veevoer van 1954 tot nu’. Ze promoveerde in 2017 op een twintigste-eeuwse geschiedenis van zoönosen in Nederland. Ook is Floor een bevlogen docent in Rotterdam en Utrecht. 

Datum: Maandag 28 oktober 2023 

Inloop: 19.30 uur 

Aanvang: 20.00 uur 

Locatie: Bar Blink, Wijnhaven 59, Rotterdam 

Toegang: Gratis 

We hopen u weer te zien op maandag 28 oktober 2023! Voor meer informatie kan je ook terecht op onze website: www.wetenschapscafe.nl of volg ons via Instagram, Facebook, LinkedIn en Twitter. 

Enkele voorgaande Wetenschapscafés kunnen via ons YouTube-kanaal worden teruggekeken: https://www.youtube.com/channel/UChAEed-RqmL0cw_4Gj-cXzg   

Met vriendelijke groet, 

De commissie van het Wetenschapscafé  

Locatie