Afbeelding
GVGT 2023

Cursus koloniale en slavernijgeschiedenis weer van start

dinsdag 19 september 19:00 - 21:30

Op dinsdag 5 september gaat de cursus “geschiedenis van het nederlandse koloniale en slavernijverleden” van start in het Wereldmuseum. De cursus wordt georganiseerd door stichting Gedeeld Verleden Gezamenlijke Toekomst. 

Programmeur van de stichting Wim Reijnierse legt uit, waarom deze cursus is ontstaan. “History Matters, geschiedenis doet er toe, en hoe! De Rotterdamse geschiedenis is al eeuwenlang vervlochten met de landelijke, Europese en mondiale geschiedenis. De aanleiding voor het opstarten van deze geschiedeniscursus was dat veel bezoekers – van bijvoorbeeld de Keti Koti herdenking – aan ons vertelden dat ze méér willen weten over het slavernijverleden. “Op school niks over gehad” was een veelgehoorde opmerking van zowel witte als zwarte bezoekers. De cursus is al zeven keer eerder georganiseerd, steeds volle bak.”  

GVGT-voorzitter Carlos Goncalves is er trots op dat de stichting met deze cursus een educatieve bijdrage kan leveren aan het Herdenkingsjaar Afschaffing Slavernij 2023-2024. “Wij bieden een geschiedeniscursus voor volwassenen. Met ruimte voor vragen en een sfeer van dialoog. En met ruimte voor elkaars gevoelens, want geschiedenis is een kwestie van perspectief. We gaan samen op zoek naar wat de geschiedenis te bieden heeft aan ervaringen en lessen voor de toekomst. We bieden een inclusieve geschiedeniscursus over de koloniale geschiedenis van Nederland. Niet in één avondje “snel snel” maar een echte cursus van 8 lessen en een slotavond.” 

De inschrijving voor de cursus is deze maand geopend. Belangstellenden kunnen zich aanmelden door een email te sturen naar info@gvgtrotterdam.nl.. De cursus bestaat uit 9 dinsdagavonden, met diverse docenten, en kost €80. Na afloop ontvangen de deelnemers een certificaat. Voor meer informatie over GVGT kun je terecht op de website www.gvgtrotterdam.nl