Dag én Nacht van de Architectuur 2023
Dag én Nacht van de Architectuur 2023 OMI | Bas Czerwinski

Dag én Nacht van de Architectuur 2023

zaterdag 17 juni 2023 5:00 tot 1:00

Ervaar de Rotterdamse architectuur van ’s ochtends vroeg tot diep in de nacht met tours, workshops, film, muziek en optredens. Geniet van de zonsopgang over de Maas, verdwaal tussen de gigantische pakhuizen en neem ‘s avond een kijkje achter de schermen bij dé Rotterdamse klassiekers. Tijdens deze editie zijn er ruim 40 activiteiten door de hele stad, met speciale aandacht voor Rotterdam-Zuid. Architecten, gidsen, bewoners en bouwers nemen je mee op pad tijdens de Dag én Nacht van de Architectuur op zaterdag 17 juni 2023.

Rotterdam wordt wakker

Vanaf een unieke locatie begint de dag met de zonsopgang over de stad en de haven. Droom nog even weg tussen het groen op het Eiland van Brienenoord of beleef de roemruchte geschiedenis van het Noordereiland tijdens de ochtendwandelingen met bijzondere ontmoetingen. Geniet daarna van een ontbijt op de drijvende pontons in de Maashaven terwijl architect Robert Winkel(Mei architects and planners) zijn ideeën voor de toekomst van Rotterdam vertelt.


Pakhuizen en drijvende woningen

’s Middags bezoek je de monumentale meelfabriek van Dossche Mills die nog steeds volop in bedrijf is. Bij de Kaai hoor je alles over de toekomstplannen voor dit oude margarineterrein aan de Maas. In Rotterdam-Zuid is ruim 100 jaar aan moderne woningbouw te ontdekken: Laat je verrassen door kunst in De Kiefhoek, ga mee met de Lotte Stam-Beese special door Pendrecht of bezoek de bouwplaats van De Kuil met de architecten van Roffaa. Tijdens de Floating City Tour ervaar je stad vanaf het water en ga je op bezoek bij een drijvend huis, hotel en kantoor. Hoe wil jij dat Rotterdam er in de toekomst uitziet? Werkplaats Maashaven nodigt je uit om jouw ideeën te verbeelden. 

Classics by Night en zeemansverhalen

’s Avonds waan je je terug in de tijd. In baanbrekende gebouwen uit de 20ste eeuw zijn er tours met speciale activiteiten. Drink een cocktail in stijl in de tuin van Huis Sonneveld, neem een kijkje achter de schermen bij warenhuis de Bijenkorf en geniet van een filmklassieker op het dek van het ss Rotterdam. De Post 65-tour voert je langs de controversiële iconen, van de Kubuswoningen naar de Peperklip. Een avontuurlijke boottocht plaatst de (haven)architectuur letterlijk in een ander licht, en na middernacht ontdek je de rafelranden van de stad, met zeemansverhalen en spannende taxiritten.

Groots voorproefje

Test alvast jouw kennis van de Rotterdamse architectuur in de Grote Rotterdam Architectuurquiz. Op vrijdag 2 juni van 17:00 – 19:00 uur kun je op het Floating Office (Powerhouse Company), individueel of met jouw team, de strijd aangaan met collega’s, architecten, historici en een breed gezelschap Rotterdammers. Een gezellige en uitdagende vrijdagmiddagborrel met leuke en ludieke vragen over de stad, de gebouwen en de plannen, als voorproefje op de Dag én Nacht van de Architectuur.

Praktische informatie

De Dag én Nacht van de Architectuur vindt plaats op zaterdag 17 juni 2023, van 5:00 uur ’s ochtends tot 3:00 ’s nachts. Vanaf maandaag 22 mei 2023 zijn de activiteiten online te boeken.

Website: www.dagvandearchitectuur-rotterdam.nl 

Facebook: @DagvandeArchitectuurRotterdam 

Instagram: @dagvandearchitectuur_rotterdam 

De Dag van de Architectuur Rotterdam wordt georganiseerd door OMI Rotterdam en is onderdeel van de RA Maand en de Zomer op Zuid, een initiatief van Rotterdam Festivals.