Boekpresentatie Ruben Verwaal
Boekpresentatie Ruben Verwaal Keke Keukelaar

Ruben Verwaal presenteert zijn boek Bloed, zweet en tranen

vrijdag 21 april 2023 16:00 tot 18:00

Historicus en conservator bij het Erasmus MC Ruben Verwaal presenteert deze middag zijn boek Bloed, zweet en tranen in het theater van Donner. De toegang tot dit evenement is gratis, reserveren verplicht. Aanmelden kan via info@thomasrap.nl o.v.v. Boekpresentatie Ruben Verwaal

Bloed, zweet en tranen

Het menselijk lichaam is zo lek als een mandje. Het zweet, spuugt, piest, poept, bloedt en spuit. Het is juist die vloeibaarheid die essentieel is voor ons leven en voor onze gezondheid. Zonder speeksel kunnen we ons eten niet doorslikken en verteren. Zonder stollend bloed geen helende wonden. Zonder vaginaal vocht en sperma geen voortplanting. Toch hebben we een problematische verhouding met onze lichaamssappen: we vinden pus, poep en snot al snel vies en onhygiënisch. Maar dat is niet altijd zo geweest. In Bloed, zweet en tranen laat Ruben Verwaal aan de hand van historische bronnen zien hoe in vroeger tijden over lichaamsvocht werd gedacht en hoe het in het dagelijks leven voor allerhande zaken gebruikt werd.

Ruben Verwaal (1986) is historicus en conservator bij het Erasmus MC. Hij is gespecialiseerd in de geschiedenis van de medische wetenschap en promoveerde op onderzoek naar verandering in de perceptie van lichaamsvloeistoffen.

Locatie