Meer weten en meer zien met gezellige rondleiding - Adverteren Rotterdam | De Havenloods | Krant en Online
De tentoonstelling Het leven als kunst in het Chabot Museum
De tentoonstelling Het leven als kunst in het Chabot Museum foto Lotte Stekelenburg

Meer weten en meer zien met gezellige rondleiding

woensdag 29 november 2023 14:00 tot 15:00

Meer weten en meer zien? Ga mee met de rondleiding van kunsthistoricus Carla Hendriks! Kom alles te weten over het museum en de tentoonstellingen die nu te zien zijn: Het leven als kunst van Werner Berg en Rêves en Ligne van Rozemarijn Westerink.

Het levensverhaal van kunstenaar Werner Berg (1904-1981) laat zich lezen als een roman. Alle ingrediënten zijn aanwezig: een getalenteerde hoofdpersoon met diepe zielenroerselen die het bruisende leven van de grote steden achter zich laat, een grote liefde én een onmogelijke liefde, twee wereldoorlogen en een schilderachtig decor van het afgelegen gebergte in Karinthië. Hier woont en werkt hij vanaf zijn 26ste als boer en als kunstenaar. Berg wordt gezien als een belangrijke Oostenrijkse expressionist. Al vroeg maakt hij kennis met o.a. Emil Nolde wiens werk hij bewondert. In schilderijen en houtsneden met thema’s uit zijn werk- en woonomgeving ontwikkelt hij een heel eigen stijl. Een selectie uit zijn werk is nu voor het eerst in Nederland te zien, in samenwerking met het Werner Berg Museum in Bleiburg (Oostenrijk).

Bij een bezoek aan Rotterdam in 1965 omschreef Werner Berg het bekende beeld De verwoeste stad van Ossip Zadkine als ‘misschien wel het enige geldige monument van onze tijd’. Precies zeventig jaar geleden werd dit beeld in Rotterdam onthuld. Rozemarijn Westerink (1982) won de Open Call die ter gelegenheid hiervan werd gelanceerd door de Ambassade van Nederland en Musée Zadkine in Parijs. De stopmotion animatie Rêves en Ligne reist nu door naar het Chabot Museum.

Locatie