Het leven als kunst - Werner Berg (1904-1981) - Adverteren Rotterdam | De Havenloods | Krant en Online
Werner Berg, Rakonig Kathi, 1933, olieverf op doek
Werner Berg, Rakonig Kathi, 1933, olieverf op doek Collectie Werner Berg Museum Bleiburg / Pliberk (AU)

Het leven als kunst - Werner Berg (1904-1981)

dinsdag 3 oktober 11:00 - 17:00

Ontdek de Oostenrijkse kunstenaar Werner Berg. Zijn levensverhaal laat zich lezen als een roman. Alle ingrediënten zijn aanwezig: een getalenteerde hoofdpersoon met diepe zielenroerselen die het bruisende leven van de grote steden achter zich laat, een grote liefde én een onmogelijke liefde, twee wereldoorlogen en een schilderachtig decor van het afgelegen gebergte in Karinthië. Een beknopte overzichtstentoonstelling met schilderijen, tekeningen en houtdrukken is nu te zien in het Chabot Museum. 

Boer en kunstenaar

Als 26 jarige kiest Berg, samen met zijn vrouw, bewust voor een leven als boer in de Oostenrijkse bergen. Eenvoudig leven met zijn gezin op de boerderij ‘Rutarhof’. In zijn aangebouwde atelier verbeeldt hij de thema’s uit het vaak moeizame en fysiek zware boerenbestaan in een herkenbare en uitgesproken eigen stijl in houtsneden, tekeningen, aquarellen en schilderijen.

Berg en Chabot

Een selectie uit zijn werk is nu in samenwerking met het Werner Berg Museum voor het eerst in Nederland te zien, met af en toe een werk van Chabot als visuele referentie. In 2025 reist werk van Chabot naar Oostenrijk, waar het in dialoog met dat van Werner Berg wordt getoond.Beide kunstenaars zochten bewust naar eenheid tussen leven en werk, in een tijdsgewricht vol spanningen in aanloop naar de tweede wereldoorlog. Beide nemen sterk individuele posities in binnen de ontwikkeling van de kunst en raken tegelijkertijd op eigen wijze aan universele thema’s, die het verdienen om met een nieuwe blik te worden bekeken. Bij de tentoonstelling verschijnt een catalogus.

Christine Lavant

De tentoonstelling vindt plaats in het Oostenrijkse Christine Lavantjaar. Christine Lavant (1915-1973) was afkomstig uit een arm mijnwerkersgezin maar groeide uit tot een van de belangrijkste literatoren van Oostenrijk. Werner Berg had een paar jaar een relatie met haar en heeft haar veelvuldig geportretteerd. In dit Lavantjaar verschijnt in Nederland de verhalenbundel ‘Brood moet je zeggen’ vertaald en van een voorwoord voorzien door Ria van Hengel.

Meer informatie:

Werner Berg : Chabot Museum Rotterdam

Locatie