Werner Berg en Rozemarijn wesetrink in Chabot Museum Rotterdam
Werner Berg en Rozemarijn wesetrink in Chabot Museum Rotterdam beeld Werner Berg en Rozemarijn Westerink

Chabot Museum viert internationaal expressionisme met twee nieuwe tentoonstellingen.

dinsdag 3 oktober 11:00 - 17:00

Vanaf 16 september presenteert het Chabot Museum twee tentoonstellingen die de internationale blik en verbondenheid vieren: Het leven als kunst van de Oostenrijkse kunstenaar Werner Berg (1904-1981) en Rêves en ligne van Rozemarijn Westerink (1982).

Boer en kunstenaar 

Het levensverhaal van kunstenaar Werner Berg laat zich lezen als een roman. Alle ingrediënten zijn aanwezig: een getalenteerde hoofdpersoon met diepe zielenroerselen die het bruisende leven van de grote steden achter zich laat, een grote liefde én een onmogelijke liefde, twee wereldoorlogen en een schilderachtig decor van het afgelegen gebergte in Karinthië. Als 26 jarige kiest Berg, samen met zijn vrouw, bewust voor een leven als boer in de Oostenrijkse bergen. Eenvoudig leven met zijn gezin op de boerderij ‘Rutarhof’. In zijn aangebouwde atelier verbeeldt hij de thema’s uit het vaak moeizame en fysiek zware boerenbestaan in een herkenbare en uitgesproken eigen stijl in houtsneden, tekeningen, aquarellen en schilderijen.

Berg en Chabot

Een selectie uit zijn werk is nu in samenwerking met het Werner Berg Museum voor het eerst in Nederland te zien, met af en toe een werk van Chabot als visuele referentie. In 2025 reist werk van Chabot naar Oostenrijk, waar het in dialoog met dat van Werner Berg wordt getoond.Beide kunstenaars zochten bewust naar eenheid tussen leven en werk, in een tijdsgewricht vol spanningen in aanloop naar de tweede wereldoorlog. Beide nemen sterk individuele posities in binnen de ontwikkeling van de kunst en raken tegelijkertijd op eigen wijze aan universele thema’s, die het verdienen om met een nieuwe blik te worden bekeken. Bij de tentoonstelling verschijnt een catalogus.

Rozemarijn Westerink

Bij een bezoek aan Rotterdam in 1965 omschreef Werner Berg het bekende beeld De verwoeste stad van Zadkine als ‘misschien wel het enige geldige monument van onze tijd.’ Nu, dit jaar, is het 70 jaar geleden dat het beeld in Rotterdam werd onthuld. Ter gelegenheid hiervan schreven het Atelier Néerlandais en Musée Zadkine in Parijs een open call uit. Deze werd gewonnen door Rozemarijn Westerink (1982) met haar stop-motion animatiefilm Rêves en Ligne en een bijbehorend educatief programma. Zij zich liet inspireren door de beelden van Zadkine maar ook door de bomen en planten in de tuin van het museum, gevestigd in het huis waar Zadkine woonde en werkte. Dit internationale project verbindt verleden en heden en toont de tegenstelling van verscheuring en genezing in een artistieke context. De presentatie vormt een opmaat naar verdere samenwerking met Musée Zadkine.

30 jaar

In november 2023 huist het Chabot Museum 30 jaar in de monumentale villa in het Museumpark. Wat ooit begon in het woonhuis van het echtpaar Tol in Rotterdam-Hillegersberg, werd door het echtpaar Grootveld-Parrée uitgebouwd naar een modern museum in het hart van de stad. Het particuliere initiatief is uitgegroeid tot een breed gedragen museum met een eigen collectie en een internationaal tentoonstellingsbeleid.

Chabot Museum Rotterdam

Het Chabot Museum voor internationaal expressionisme is gehuisvest in een icoon van het Nieuwe Bouwen (1938), gelegen in het bruisende Rotterdamse Museumpark. Hier ervaar je kunst in de lichte open ruimtes van een van de mooiste villa’s van Rotterdam. Oog in oog met de monumentale werken van Henk Chabot (1894-1949), zijn tijdgenoten en hedendaagse geestverwanten. Een intieme kunstbeleving op wereldniveau.

Locatie