Kijk naar opera 'de Russenoorlog' (1945) op podiumschip de Fighter.
Kijk naar opera 'de Russenoorlog' (1945) op podiumschip de Fighter. Eigen archief

Kijk naar opera ‘de Russenoorlog’ (1945) op podiumschip de Fighter.

zondag 4 september 2022 15:00 t/m 16:00

De opera ‘de Russenoorlog’ neemt je mee naar het Georgische bataljon die in opstand kwam tijdens de Tweede Wereldoorlog. Op het podiumschip ‘de Fighter’ in Delfshaven kan je dit stuk, bekroond met de Cultuurprijs 2020, bijwonen.

Op het moment dat de opera werd gemaakt, wisten wij niet in welke context het zou worden opgevoerd. Net zoals een deel van de Russische soldaten nu onder dwang mee moeten vechten in de oorlog in Oekraïne, moest het Georgische bataljon onder dwang van het Duitse leger vechten in de Tweede Wereldoorlog. Dit stuk over de Russenoorlog gaat niet alleen over een leger die onder dwang moest vechten voor de Duitsers tijdens de Tweede Wereldoorlog, maar ook over alle andere soldaten die op dit moment onder dwang moeten vechten. Deze uitvoering geeft helder weer wat vrijheid kost, wat er op het spel staat en waarom het zo belangrijk is. Een thema dat toen relevant was, maar zeker ook nu.

Locatie

  • Podiumschip de Fighter

    Schiehaven 14
    3024ec Rotterdam