Lezing Judith Koelemeijer over haar Etty Hillesum biografie
Lezing Judith Koelemeijer over haar Etty Hillesum biografie Bob Bronshoff

Lezing Judith Koelemeijer over haar Etty Hillesum biografie

zondag 25 september 2022 14:00 t/m 15:30

In Etty Hillesum, dat leest als een meeslepende roman, zet Judith Koelemeijer het korte en intense leven van Etty Hillesum op een glasheldere en aangrijpende manier in een nieuw licht. Judith Koelemeijer houdt zondag 25 september om 14:00 uur in het theater van Boekhandel Donner een lezing over haar Etty Hillesum biografie. Toegang vrij - zonder reserveren

Etty Hillesum - Judith Koelemeijer

Ze werd nog geen dertig jaar. Maar wat ze schreef, is nog steeds een bron van inspiratie voor miljoenen. Haar dagboeken en brieven, die over de hele wereld werden vertaald en gepubliceerd, spreken nog altijd onverminderd tot de verbeelding. Maar wie was Etty Hillesum eigenlijk? Welke vrouw gaat schuil achter de mythe die anderen vaak van haar maakten?

Judith Koelemeijer volgde het spoor ver terug. Zij werkte de afgelopen jaren intensief aan de voltooiing van een meesterlijke biografie, gebaseerd op diepgravend onderzoek in binnen- en buitenland. Zij reisde van Westerbork naar Amerika, van Israël naar Polen, interviewde tal van mensen en deed vele verrassende ontdekkingen in archieven en op zolders. Haar onderzoek werpt een nieuw licht op Etty Hillesum, haar Russische moeder, haar jeugd in Deventer, haar studententijd, haar vrienden en liefdes, de oorlogsjaren in Amsterdam en Westerbork, en het einde in Auschwitz. Etty had besloten niet onder te duiken: ze wilde het lot van haar volk delen. Maar waarom, wat was de achtergrond van deze opmerkelijke keuze? En hoe kunnen we haar indrukwekkende getuigenis begrijpen in de context van die  tijd, Etty’s familieleven en haar brede vriendenkring?

In Etty Hillesum, dat leest als een meeslepende roman, zet Judith Koelemeijer het korte en intense leven van Etty Hillesum op een glasheldere en aangrijpende manier in een nieuw licht.

Judith Koelemeijer (1967) debuteerde overrompelend met Het zwijgen van Maria Zachea (2001). Met dit boek, waarvan 350.000 exemplaren werden verkocht, won zij de NS Publieksprijs. In 2008 verscheen Anna Boom (ruim 80.000 exx. verkocht). Ook het biografische Hemelvaart, over het verlies van een jeugdvriendin, werd met meer dan 50.000 verkochte exemplaren een bestseller.

Locatie

  • Boekhandel Donner

    Coolsingel 129
    3012ag Rotterdam