Op verkenning in de ruige Eschpolder
Op verkenning in de ruige Eschpolder Liesbeth den Haan

Op verkenning in de ruige Eschpolder

zaterdag 2 juli 2022 10:00 t/m 12:00

Polder De Esch ligt in een binnenbocht van de Nieuwe Maas. Ooit was het plan van het gemeentebestuur was om hier de rivier af gaan snijden, maar dit is niet doorgegaan. Dankzij deze niet-uitgevoerde ingreep is een oud poldergebied bewaard gebleven, hoewel in de loop van tijd er stukjes van af gesnoept zijn en oorspronkelijke bebouwing met monumentale buitenverblijven (zoals de Rozenhof) zijn vrijwel verdwenen, evenals de aangelegde tuinen van de Rozenhof. Jarenlang werd dit stuk onland gebruikt om vervuild havenslib op te storten, totdat de slufterberging op de Maasvlakte voor dat doel gereed kwam. Het gebied bleef onaangeroerd en de natuur, aan haar lot overgelaten, kon haar gang gaan. Zo ontstond er een ruige begroeiing rond een plas waarop veel vogels hun toevlucht zoeken. Een verrassend natuurgebied dat u samen met twee IVN-gidsen op 2 juli kunt gaan (her)ontdekken.

Vertrek om 10.00 uur bij eindhalte ‘Opstelspoor De Esch’ van RET tramlijnen 21 en 24, aan de Nesserdijk.
Deelname is gratis, inschrijving vooraf is niet nodig. Iedereen is welkom.

Meer informatie is te vinden op de IVN-website https://www.ivn.nl/afdeling/rotterdam-en-omstreken.

Locatie