De Wondere Wereld van Parasieten
De Wondere Wereld van Parasieten https://www.bibliotheek.rotterdam.nl/components/com_rseventspro/assets/images/events/_RMK9667_web742.jpg

De Wondere Wereld van Parasieten

maandag 30 mei 2022 19:30 tot 21:00

Infectieziekten door parasieten komen bij mensen in Nederland nog maar weinig voor en daarom krijgen parasieten relatief weinig aandacht. In de tropen komen parasitaire infecties echter wel veel voor en veroorzaken daar een grote ziektelast (bijvoorbeeld malaria). Parasitaire wormen zijn bijzonder omdat deze vaak vele jaren kunnen overleven in mensen. Parasitaire wormen veroorzaken daarmee chronische ziekten die meestal niet dodelijk zijn, maar wel veel klachten veroorzaken. De manier waarop parasieten hun gastheer manipuleren om zelf te overleven, is uiteraard interessant om nieuwe medicamenten voor deze ziekten te ontwikkelen. Daarnaast zijn de moleculen van parasieten die gastheer beïnvloeden ook interessant als bron van nieuwe geneesmiddelen voor andere ziekten te behandelen. Moleculen van parasieten die de afweerreactie van hun gastheer remmen, kunnen bijvoorbeeld bruikbaar zijn bij het remmen van ongewenste afweerreacties zoals allergie. Parasieten zijn ziekteverwekkers waar we wat van kunnen leren!

Jaap van Hellemond is universitair hoofddocent bij de afdeling Medische Microbiologie & Infectieziekten van het Erasmus MC. Hij heeft Medische Biologie gestudeerd in Utrecht en is in 1997 bij de Faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht gepromoveerd op de verschillen in stofwisseling tussen parasieten en hun gastheren. Zijn huidige onderzoek richt zich op de aanpassingen van parasieten om langdurig in mensen te overleven.

Locatie