H.J.A. Hoflandlezing 2022: Kostbare vrede door Burgemeester Ahmed Aboutaleb
H.J.A. Hoflandlezing 2022: Kostbare vrede door Burgemeester Ahmed Aboutaleb

H.J.A. Hoflandlezing 2022: Kostbare vrede door Burgemeester Ahmed Aboutaleb

zaterdag 14 mei 2022 19:00 t/m 21:30

Ieder jaar op 14 mei herdenkt Rotterdam de verwoesting van de binnenstad door het bombardement in 1940. Comité 14 mei organiseert jaarlijks een programma rondom deze herdenking, waaronder de H.J.A. Hoflandlezing. Dit jaar verzorgt de burgemeester van Rotterdam, Ahmed Aboutaleb, de vijfde editie met als titel: Kostbare vrede. Speciaal voor deze lezing hertaalde Jan Rot het gedicht “Der Graben” van Kurt Tucholsky, dat door zangeres en actrice Marlijn Weerdenburg ten gehore gebracht zal worden. 

De H.J.A. Hoflandlezing is zaterdag 14 mei gratis bij te wonen in het Bibliotheektheater in de Centrale Bibliotheek. Aanmelden kan bit.ly/hja-hoflandlezing-2022

Op 14 mei 2020 herdachten we dat het 80 jaar geleden was dat Rotterdam in luttele momenten verwoest werd door het bombardement en vierden wij 75 jaar in vrijheid te leven. In schril contrast staat dit jaar de oorlog in het oosten van Europa en zijn we de machteloze getuigen van gruwelijke bombardementen op steden in Oekraïne. Nooit eerder was de dreiging van een derde wereldoorlog zo dichtbij. 

Juist daarom heeft het comité 14 mei burgermeester Ahmed Aboutaleb gevraagd voor het verzorgen van de Hoflandlezing. Als leidende, maar vooral verbindende rol binnen de stad is burgemeester Aboutaleb in staat de gevoelens van velen te vertolken en hiermee een brug te slaan tussen hier en daar. Inmiddels heeft burgermeester Aboutaleb zich bij verschillende gelegenheden binnen en buiten de media uitgesproken tegen oorlog en voor vrede. Voor de Hoflandlezing zal de lijn van 14 mei 1940 door worden getrokken naar de huidige situatie. 

Naast de lezing is als leidraad en inspiratie van dit jaar het gedicht “Der Graben”, geschreven in 1926 door de Duitse dichter Kurt Tucholsky (onder het pseudoniem Theobald Tiger). Tucholsky hekelt hierin de zinloosheid van de oorlog en bekritiseert de sociale en maatschappelijke misstanden uit zijn tijd. De Duitse componist Hanns Eisler zette dit gedicht op muziek. Speciaal voor deze 14 mei herdenking hertaalde Neerlands meesterhertaler Jan Rot het gedicht en zal actrice en zangeres Marlijn Weerdenburg (Moltalk, Diana & Zonen) dit nummer tijdens de Hoflandlezing live ten gehore brengen. 

Over de H.J.A. Hoflandlezing 

De in 1927 in Rotterdam geboren en zomer 2016 overleden schrijver en journalist Henk Hofland schreef in 2007 in opdracht van het comité 14 mei herdenking het eerste essay ‘14 mei’. Als eerbetoon aan deze journalist en essayist wordt sinds 2017 door het comité op 14 mei een jaarlijkse H.J.A. Hoflandlezing georganiseerd. Met deze lezing wordt het bombardement op Rotterdam herdacht als een blijvend keerpunt in de stadshistorie, maar daarbij wordt nadrukkelijk een lijn met de actualiteit gelegd. De Hoflandlezing is onderdeel van een stads breed programma dat na te lezen is op www.brandgrens.nl. De H.J.A. Hoflandlezing is een samenwerking van comité 14 mei herdenking, Bibliotheek Rotterdam en Mariniersmuseum.

Locatie

  • Bibliotheek Rotterdam

    Hoogstraat 110
    3011pv Rotterdam