Lilian Vieira
Lilian Vieira Brett Russel

Lilian Vieira & Millennium Jazz Orchestra

donderdag 6 oktober 2022 20:15 tot 23:00

Op zaterdag 8 oktober presenteert het Millennium Jazz Orchestra samen met de Braziliaans-Nederlandse zangeres Lilian Vieira een avond vol Braziliaanse klanken in De Doelen Rotterdam. Deze avond presenteren ze hun nieuwe album Bleeding Amazonia dat op 6 oktober uitkomt. Componist-dirigent Joan Reinders heeft een achtdelige suite voor bigband en zang geschreven, op poëzie van de Braziliaanse dichter en milieuactivist Thiago de Mello. In het tweede deel van de avond spelen ze eigen arrangementen van werken van bekende Braziliaanse componisten die ook het thema van de schoonheid van de Amazone in muziek hebben vertaald, o.a. Caetano Veloso en Gilberto Gil.

Een ode aan het Amazonegebied en de Braziliaanse muziek
Met het nieuwe album Bleeding Amazonia wil het Millennium Jazz Orchestra bijdragen aan het vergroten van de aandacht voor de ramp die zich voltrekt in het natuurgebied, maar daarnaast ook de schoonheid van Braziliaanse muziek en poëzie uitdragen. De voor de hand liggende vraag is hoe een componist, arrangeur en bandleider die Hardenberg als domicilie heeft, tot een suite komt die gaat over de teloorgang van het regenwoud van de Amazone? Joan Reinders: “Er is sprake van een milieuramp van ongekende omvang, die de hele wereld raakt. Met ons orkest willen we nadrukkelijk aandacht geven aan dit soort grote maatschappelijke thema’s. In het werk van de Braziliaanse dichter en milieuactivist Thiago de Mello is dit ook een belangrijk onderwerp en zijn gedichten inspireerden me om te componeren. De suite bevat een leidmotief dat rechtstreeks voortkomt uit de tekst van de gedichten, dit vormt dé bouwsteen van de uiteindelijke compositie. Verder heb ik gezocht naar melodische motieven die hierbij passen. Daarin maakte ik al de keuze welke toonladders en/of toonsoorten goed bij de sfeer zouden passen.” 

Voor de zangpartijen koos de bigband voor samenwerking met de in Nederland woonachtige Braziliaanse zangeres Lilian Vieira (bekend van o.a. Zuco 103 en Samba Soul). Reinders: “Ik hou van haar timbre. Ze kan opzwepend, majestueus en uitbundig zingen en geweldig improviseren. De Braziliaanse muziek zit in haar vezels. Samen hebben we de gedichten uitgekozen en ik componeerde de melodieën speciaal voor haar stem en bereik”. Lilian heeft daarnaast ook een gedicht speciaal voor dit album geschreven.

Concerttour O Verde do Brasil
Onder de titel O Verde do Brasil maakt het 18-koppige orkest samen met Lilian Vieira een concerttour door Nederland waarmee ze het nieuwe album presenteren. Het concertprogramma bestaat uit twee delen: Voor de pauze de nieuwe suite Bleeding Amazonia en na de pauze een ode aan grote componisten in de Braziliaanse muziek die de schoonheid van de Amazone hebben vertaald in muziek, o.a. João Nogueira, Caetano Veloso, Antonio Carlos Jobim en Gilberto Gil. Denk hierbij aan Bossa Nova en uitbundige samba. Alle nummers zijn gearrangeerd door Joan Reinders en Lilian Vieira vertolkt ook hier de zangpartijen.

Joan Reinders: orkestleider, componist en arrangeur

Lílian Vieira: zang

Millennium Jazz Orchestra:
Rietblazers
Gerlo Hesselink: alt- (lead) en sopraansax, fluit
Rob Sijben: alt- en sopraansax, klarinet, fluit
Joao Driessen: tenor- en sopraansax, klarinet, fluit
Luuk de Vries: tenor- en sopraansax, klarinet, fluit
Job Helmers: baritonsaxofoon, basklarinet

Trompet en flugelhorn
Bas Konings
Suzan Veneman
Florian Sperzel
Herman Nijkamp
Anne-Marie ten Heggeler

Trombone
Gregor SperzelSimon Pugsley
Jan Peter van der Hoeve
Lars de Bie: bastrombone, bastuba

Ritmesectie
Dirk Balthaus: piano
Bart Tarenskeen: contrabas
Felix Schlarmann: drums
Vincent Spitters: percussie

Locatie