Afbeelding
Gordon Meuleman

Indische familiegeschiedenis op toneel: ‘De eeuw van mijn moeder’

vrijdag 14 oktober 2022 18:30 t/m 23:15

‘De eeuw van mijn moeder’ door Het Nationale Theater is een indrukwekkend familieverhaal over de migratie van Nederlands-Indië naar Nederland. Regisseur Eric de Vroedt (Rotterdam, 1972) schreef deze bejubelde marathonvoorstelling over zijn eigen moeder, die als achtjarig kind in 1948 aankwam in Nederland. Een persoonlijke en tegelijkertijd universele vertelling over migratie, emancipatie, familierelaties, liefde en leven.

De moeder van Eric de Vroedt woonde lange tijd in Rotterdam en was groot theaterfan. De Vroedt heeft het theater met haar leren bezoeken. Als kind nam zijn moeder hem mee naar het Piccolotheater in Rotterdam, als puber ging hij mee naar Hal 4 waar het Ro-theater tijdelijk speelde en vanaf 1988 waren ze niet uit de nieuwe Rotterdamse Schouwburg weg te slaan. De Vroedt: “Mijn moeder was gek van theater. In die tijd kon het haar niet experimenteel genoeg zijn: Jan Fabre, Rosas, Gerardjan Rijnders, Jan Ritsema, Nieuw West. Zo georganiseerd en beschouwend als ze in het dagelijks leven was, zo open en emotioneel was ze als toeschouwer.”??

Deze voorstelling gaat over De Vroedts moeder. Een vrouw die als kind in Nederlands-Indië in de bersiap belandde en in de pijnlijke onafhankelijkheidsstrijd die daarop volgde. Op de boot naar Nederland zwoer ze alles af wat met haar geboorteland te maken had en besloot: ik word Nederlandser dan de Nederlanders. En niets anders dacht te willen dan te trouwen met een nette, witte man en een Hollands huisvrouwenbestaan. Haar leven liep anders dan ze bedenken kon. En hoewel ze een meester was in het onderdrukken van ongewenste emoties, bleken (post)koloniale gebeurtenissen toch hun sporen in haar leven na te laten.

‘De eeuw van mijn moeder’ is op 14, 15 en 16 oktober te zien in Theater Rotterdam. 

https://www.theaterrotterdam.nl/agenda/9361/Het_Nationale_Theater/De_eeuw_van_mijn_moeder

Locatie