Afbeelding
NCR

Cursus Natuurplezier met Paddestoelen vinden, prepareren & determineren

maandag 10 oktober 2022 19:00 tot maandag 31 oktober 0:00

Het NATUURCENTRUM ROTTERDAM organiseert i.s.m. de Kon Ned. Natuurhistorische Vereniging Rotterdam de Cursus Natuurplezier met Paddestoelen vinden, prepareren & determineren voor natuurliefhebbers van alle leeftijden in de regio Rotterdam e.o. 

De cursus wordt gehouden op 10, 16, 17, 23, 24, 30, 31 oktober 2022 in de Natuurstudio, Dirk Smitsstraat 76, Rotterdam-C. Excursies in het Kralingse Bos, het Lage Bergse Bos en het Schiebroekse park.

Het cursusgeld is € 50,00, contant voldoen op de 1e avond.

Informatie/aanmelden: Natuurcentrum Rotterdam, tel: 06-17859440 of Email: natuurstudio@natuurcentrum-rotterdam.nl

De cursus is bestemd voor de natuurliefhebber die kennis wil maken met Nederlandse paddestoelen en met de methoden om ze te herkennen. Geen voorkennis is vereist. 

De cursus wordt ondersteund door verse paddestoelen, cursusbrochures, gereedschappen, microscopen, boeken en Powerpoint-presentaties. Het verdient aanbeveling zelf één of meer paddestoelen mee te brengen. 

Inhoud van de cursus

1. Wat is een paddestoel? Kennismaking met verschillende paddenstoelenvormen. Wat zijn de algemene kenmerken en waar en wanneer kan je paddestoelen vinden? De levenscyclus van de ‘Steeltjeszwammen’. Bekijken van enkele paddenstoelenvondsten. Op de juiste wijze verzamelen.

2. Verzamelen in het Kralingse Bos. Paddestoelen waarnemen in hun eigen milieu. Verzamelen van die soorten die we willen determineren. Verzameldoosjes mee. Begin bij de fontein aan de Kralingse weg om 14.00 uur. 

3. Paddestoelen prepareren & beschrijven. Hiertoe gaan we de uiterlijke kenmerken beschrijven. De levenscyclus van de ‘Zakjeszwammen’. Hoe paddestoelen te drogen en hoe te bewaren?

4. Verzamelen in het Lage Bergse Bos. Vandaag bezoeken we een gebied met veel afwisseling. Ook hier zijn paddestoelen te vinden om te worden gedetermineerd. Verzameldoosjes mee. 

Begin bij het eindpunt van tram 4 Molenlaan om 14.00 uur. 

5. Paddestoelen determineren & bewaren. Bekijken en determineren van de eigen vondsten van de excursie. Beschrijven van de uiterlijke kenmerken van de eigen vondsten. Een eenvoudig begin met determineren.

6. Verzamelen in het Schiebroekse park  Paddestoelen verzamelen om te determineren. Verzameldoosjes mee. 

Begin bij de halte Larixlaan in Schiebroek om 14.00 uur. 

7. Determineren van de eigen vondsten De verzamelde paddestoelen beschrijven, prepareren en determineren Hoe paddestoelen drogen en hoe een paddenstoelenherbarium aanleggen.

http://www.natuurcentrum-rotterdam.nl 

redactie@dehavenloodsmediacentrum.nl