De bagagebanden in 1948. Foto: Daniël van de Ven
De bagagebanden in 1948. Foto: Daniël van de Ven

Historische bagagebanden opgeknapt

Van Holland-Amerika Lijn naar het nieuwe museum FENIX

Rotterdam - Twee houten bagagebanden uit 1948 die in gebruik waren bij de Holland-Amerika Lijn zijn gerestaureerd voor het nieuwe museum FENIX op Katendrecht. 

De historische banden die voorheen in de Cruise Terminal Rotterdam stonden, worden geplaatst in het entreegebied van FENIX. De banden hebben koffers verwerkt van duizenden Nederlanders die na de Tweede Wereldoorlog vertrokken naar Canada. 

De in totaal 13,60 meter lange bagagebanden worden de ontmoetingsplek in het entreegebied van het museum. Wie straks vanaf de banden naar buiten kijkt, ziet de Nieuwe Maas en het voormalig hoofdkantoor van de Holland-Amerika Lijn, nu Hotel New York. De kades rond FENIX, en de Cruise Terminal Rotterdam zijn al zeker anderhalve eeuw een plek van komen en gaan. De bagagebanden die naar FENIX komen deden van 1948 tot in de jaren zeventig dienst in de terminal. 

Tegenwoordig worden koffers door rubberen, elektronische banden vanzelf (door)gerold, maar destijds moest je je koffer zelf duwen. De meeste koffers hadden houten of stalen latjes, die dwars over de houten randen van de bagagebanden heen gleden. De bagagebanden waren na tienduizenden voortgeduwde koffers, manden, kisten en andere vormen bagage toe aan restauratie. De houten frames, te plaatsen in u- of s-vorm en met stalen beslag zijn zorgvuldig door de Rotterdamse meubelmakerij Xebon gerestaureerd.
Het nieuwe museum FENIX is gevestigd in een historische havenloods uit 1923 die wordt getransformeerd tot een museumgebouw. FENIX opent in het voorjaar van 2025. De Tornado is het hart van het museum en is het grootste kunstwerk uit de collectie van FENIX.