Manuel Kneepkens, naamgever van de ‘Manuel Kneepkens Rotterdam- Prijs’. Foto: Joop van der Hor
Manuel Kneepkens, naamgever van de ‘Manuel Kneepkens Rotterdam- Prijs’. Foto: Joop van der Hor

De allereerste ‘Kneep’ is bestemd voor Sjarel Ex zijn ‘Rotterdams Mooi’

Algemeen

Rotterdam - De ‘Manuel Kneepkens Rotterdam-Prijs’ wordt uitgereikt aan de man of vrouw, die zich in de afgelopen tijd bijzonder verdienstelijk heeft gemaakt op cultureel terrein in Rotterdam. Sjarel Ex, voormalig directeur van Museum Boijmans Van Beuningen en het Depot, is de winnaar van de allereerste ‘Kneep’ ofwel de op 1 januari 2024 ingestelde MKR -Prijs.

Door Joop van der Hor

De prijs is duurzaam en circulair. Duurzaam omdat kunst ‘eeuwig’ is en circulair omdat deze uit een tweetal tekeningen van de naamgever van de prijs bestaat en ook doorgegeven mag worden. Dat laatste zal Sjarel Ex (1957) niet snel doen want hij en zijn vrouw Lisa Couwenbergh mochten zelf een tekening naar eigen smaak en keuze uitzoeken. Ex koos voor de kleurtekening ‘ Het Portret van Mevrouw van der Leck’ en Couwenbergh, zelf een begenadigd kunstenares, koos de kleurtekening ‘Het Portret van Dorian Gray’. Beide tekeningen zijn uitgevoerd volgens de zogeheten gemengde techniek, een kunstvorm waar Kneepkens veelvuldig gebruik van maakt. Naast de twee tekeningen ontving kunsthistoricus Ex ook een door Manuel Kneepkens (1942) persoonlijk gesigneerd exemplaar van diens recent uitgekomen dichtbundel ‘Lustvol Kralingen’ (uitgever Studio Kers).

Lees verder onder foto >

Sjarel Ex, hier voor het Depot Boijmans Van Beuningen: ‘Rotterdams Mooi’. Foto: Aad Hoogendoorn

‘Dankzij de inspanningen van Sjarel Ex bezit Rotterdam nu het Depot’, valt te lezen in het juryrapport. De jury hanteerde bij het beoordelen van ‘De Pot’ de volgende beoordelingsladder: Lelijk, Rotterdams Lelijk, Mooi en/of Rotterdams Mooi waarbij het Depot uiteindelijk het stempel Rotterdams Mooi’ mee kreeg en als zodanig als ‘iets’ waaraan heel Rotterdam zich spiegelen kan, aldus het door dichter/schilder Kneepkens opgestelde juryrapport waarbij de juryvoorzitter ook bijzonder te spreken was over de bijzondere extravagante garderobe-installatie van de hand van studio Wieki Somers.

‘Wie het museum Boijmans-van Beuningen voor de sluiting van de 10 jaar durende verbouwing bezocht, moest zijn jas aan een kledinghaak hangen en met een kabel omhoog takelen. Net zoals voorheen de kompels deden in de kolenmijnen van Limburg. Dit heeft natuurlijk alles te maken met het feit dat Sjarel Ex geboren en getogen is in Terwinselen in de Oude Mijnstreek onder de rook van de reeds lang geleden gesloten staatsmijn Wilhelmina. De ‘hanghaak’ is dan ook een typisch Sjarel Ex-project’, aldus de naamgever van de MKR-Prijs die zelf ook uit de mijnstreek afkomstig is.

Manuel Kneepens (1942) is geboren in het Limburgse Heerlen en studeerde rechten en criminologie aan de Universiteit van Leiden. Hij was 23 jaar verbonden als docent aan de Erasmus Universiteit, partijvoorzitter van de Groenen en oprichter van de Rotterdamse Stadspartij. Ook was hij kort voorzitter van het district Rotterdam van Leefbaar Nederland maar stapte, als fel tegenstander van Pim Fortuyn, uit de partij toen Leefbaar Fortuyn tot lijstaanvoerder koos.