Corry Ammerlaan van Kunstgalerie Artihove zet haar bijzondere talent in voor de Vereniging Vrienden van Blijdorp.
Corry Ammerlaan van Kunstgalerie Artihove zet haar bijzondere talent in voor de Vereniging Vrienden van Blijdorp.

Met bronzen olifantjes in actie voor Vrienden van Blijdorp

Algemeen

Rotterdam - regio - “Van kinds af aan ben ik gefascineerd door olifanten”, zegt kunstenares en artistiek directeur van Artihove Corry Ammerlaan. Zij draagt deze dieren een extra warm hart toe met een actie ten bate van Diergaarde Blijdorp door het ontwerpen van bronzen olifantjes. Een gedeelte van de opbrengst gaat naar Vereniging De Vrienden van Blijdorp.

Door Andrea van der Houwen

Het idee om een sculptuur te maken van een olifant ten bate van Blijdorp ontstond al in coronatijd. Tijdens een interview over het beeldje ‘Sophietje’ voor het Sophia Kinderziekenhuis, kwam Corry’s liefde voor Blijdorp en de olifanten al ter sprake. “De gedachte achter het idee van de olifantjes voor Blijdorp is, dat ik graag kinderen wil interesseren voor alles wat leeft, groeit en bloeit”, zegt Corry. “Een olifant spreekt kinderen altijd sterk aan. In Blijdorp zien ze het als er jonge olifantjes geboren worden, maar ook de leefwijze, welk geluid zij maken, hoe zij eten en hoe belangrijk hun slurf is. Ik heb mij verdiept in verschillende soorten olifanten. Ze zijn best groot en imposant. Vooral het contact tussen de oude en jonge olifant viel mij op en dat wilde ik tot uitdrukking brengen. Moeder neemt het kleintje liefdevol mee aan de slurf zoals wij een kind aan de hand nemen. Zoiets blijft kinderen bij en ze gaan er op school over vertellen. Gaandeweg kreeg ik voldoende inspiratie voor een mooie serie van drie beeldjes. Ik wilde het ook grappig maken voor kinderen zoals het spelende jonge olifantje bij moeder op de rug.” 

Gouden oren

Nadat er contact gelegd was met de Vereniging Vrienden van Blijdorp, begon Corry met schetsen. “Het is een heel proces. Al snel zit mijn prullenbak vol met proppen papier, maar gelukkig duurt dat maar even en dan ontstaat er een model van was.” Met dat resultaat gaat Corry naar de opdrachtgever en bij de volgende stap wordt het een bronzen sculptuur. Wat opvalt, zijn de gouden oren in de vorm van een hart. Wij vragen Corry welke symboliek zij ermee bedoelt. “De oren van een olifant zijn ‘goud’ waard voor hen zelf, maar ook naar de mens en andere dieren toe”, zegt Corry. “Olifanten bewegen de oren in verschillende situaties, als een soort uithangbord, bijvoorbeeld om alert te zijn bij onraad of om emoties te tonen. Als je de oren goed bekijkt, zou je er een hart in kunnen zien. Ik heb er als kunstenaar die vorm aan gegeven. Dat betekent dat de mensen hun hart openstellen voor deze leuke dieren. Als je op zoiets de nadruk wil leggen moet het wel kunst blijven vind ik, maar het mag best wel op een bepaalde manier origineel gebracht worden, zoals nog niet eerder iemand gedaan heeft.” Deze boodschap zal volgens Corry de mensen zeker aanspreken.

Lees verder onder foto >

De olifantjes voor Blijdorp op een mooi plekje bij Artihove in Bergschenhoek.

Dynamiek en beweging

Als kunstenaar beweegt Corry mee met de veranderingen in de maatschappij. “Ik herken mijn eigen stijl in al mijn kunstwerken. De begrippen dynamiek en beweging komen altijd terug in mijn werk. Inspiratie haal ik overal vandaan. Ik spreek veel mensen van maatschappelijke organisaties, bedrijven, scholen en uit de sportwereld, waardoor ik constant geprikkeld word om met de tijd mee te gaan. Het oude is immers ‘geweest’. Het is natuurlijk wel een basis waar wij op voortborduren, maar ik kijk graag in de toekomst”.

Naast de projecten voor het bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties zet Corry zich graag in om de jeugd te laten ondervinden dat je met creativiteit heel veel kan bereiken in je leven. Een mooi voorbeeld hiervan is een opdracht die de kunstenares kreeg van een scholengemeenschap. Hiervoor begeleidde zij achttienjarigen met het tot uiting brengen van hun ideeën over de toekomst. “Het was zo leuk om te zien hoe trots zij waren met een kunstwerk dat zij zelf hadden gecreëerd!”, besluit Corry enthousiast.

De olifantjes zijn te koop via www.artihove.nl (‘Een gouden hart voor de olifant’) Er zijn drie verschillende uitvoeringen. Prijs: € 49,50 per stuk waarvan 10 euro ten gunste komt van de Vrienden van Blijdorp.