Nog altijd een aangrijpende plek om te bezoeken. Foto: Leo van der Stek
Nog altijd een aangrijpende plek om te bezoeken. Foto: Leo van der Stek

Oorlogsgruwelen van Oradour-sur-Glane in beeld in expositieruimte Binnenhof 98

Algemeen 835 keer gelezen

Rotterdam - Op weg naar 4 en 5 mei zijn er veel activiteiten om herinneringen levend te houden. Kunstkring Prins Alexander presenteert in haar expositieruimte in Binnenhof 98 (Rotterdam-Ommoord) een serie unieke foto’s, gemaakt in het Franse dorp Oradour-sur-Glane.

Fotograaf van deze serie is Ommoorder Leo van der Stek. Er zijn weinig plekken in de wereld waar de gruwelen van WOII zo zichtbaar en voelbaar zijn als in Oradour-sur-Glane, een dorp in de Limousin dat in 1944 werd uitgemoord door de SS. Nog altijd een aangrijpende plek om te bezoeken. Dat is wat de fotograaf ook deed, bezoeken en overweldigd door de indrukken, toch zijn fotocamera laten werken.

Na de oorlog bepaalde generaal De Gaulle dat alles van het zwartgeblakerde dorp Oradour zou blijven staan. Leeg, gehavend en als een ‘still’ van het moment. De foto’s van Leo van der Stek zijn mooi, strak en professioneel ingelijst, maar vertellen het verhaal van een dorp waar 642 inwoners de dood vonden. 

Belangstellenden voor de fotoserie kunnen tot en met 4 mei een kijkje nemen in Binnenhof 98. Geopend van dinsdag tot en met zaterdag van 13.00 tot 16.00 uur. Leo van der Stek is de meeste dagen/uren daarvan zelf aanwezig om een toelichting op de foto’s te geven.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws

Uit de krant