Burgemeester Ahmed Aboutaleb, Marion Rutten en een groep kinderen in Punt 5. Foto: Sefia de Weerd
Burgemeester Ahmed Aboutaleb, Marion Rutten en een groep kinderen in Punt 5. Foto: Sefia de Weerd

Ridder Marion Rutten over kinderen met talent: ‘Ik voel me soms zó rijk!

Algemeen 730 keer gelezen

Rotterdam - Tapijten door vrouwen in Marokko met de hand geknoopt, naar ontwerp van Delfshavense kinderen. Je verzint het niet, maar Marion Rutten, directeur van het Kinderatelier Punt 5 aan de Mathenesserdijk, wel. “In samenwerking met Charity de Calonne hè.” Dit jaar viert de kunstinstelling haar 25-jarig jubileum en ontving Rutten een koninklijke onderscheiding.

Door Astrid van Unen

“Ja, ik ben nu Ridder in de Orde van Oranje-Nassau”, giechelt Marion Rutten (1974). “Maar welke titel heeft mijn man nu? Schildknaap?” Dat ze uit handen van burgemeester Aboutaleb een onderscheiding kreeg, kwam als een complete verrassing. “Ik dacht dat hij onze tapijtententoonstelling kwam openen, maar opeens ging zijn toespraak over mij.” Ze vond het eervol, maar liever praat ze over het kinderatelier, waar haar passie en haar hart ligt.

Ze kreeg de onderscheiding vanwege haar grote bijdrage aan het kunstonderwijs in Delfshaven. Zoals Aboutaleb tijdens de uitreiking zei: ‘Jouw deskundige, creatieve en inspirerende inzet is de motor achter het succes van het kinderatelier. Dankzij jou hebben kinderen en volwassenen meer zelfvertrouwen en een bredere kijk op onze samenleving.’ Meer dan zeventigduizend kinderen hebben in de afgelopen 25 jaar les gekregen van haar en haar collega’s.

Lees verder onder de foto.


Foto: Charity de Calonne

“Kinderen zijn zo talentvol”, zegt ze. “Je raapt het hier zo op. Hun enthousiasme en inzet is zo groot. Je ziet dat het maken van kunst veel impact op ze heeft. Ik voel me soms heel rijk, al die ouders die naar me toe komen en trots zijn. We krijgen hier een doelgroep binnen die niet snel een museum in stapt. En toch is het kinderatelier heel populair, we hebben altijd wachtlijsten. Dit aanbod past goed in deze wijk.” 

Drie basisscholen en een school voor speciaal onderwijs sturen elke week een dagdeel kinderen naar het atelier. “We proberen hun zelfvertrouwen te stimuleren, door ze van niets naar iets te laten gaan, een kunstwerk waar ze trots op zijn, omdat ze het zelf bedacht hebben. Daarom sluiten we ook elke projectcyclus af met een expositie voor hun ouders en hun leerkrachten. Dan krijgen ze tevens hun Punt-5-diploma.”

Lees verder onder de foto.


Foto: Sefia de Weerd

De expositie van de Marokkaanse tapijten wordt op 11 juni in de Centrale Bibliotheek geopend. “We hebben Marokkaanse vrouwen en onze kinderen met elkaar laten kennismaken via foto’s, filmpjes en video-calls. We hebben de kinderen uitleg gegeven over hun patronen en per post de lino’s van de kinderen aan de vrouwen gestuurd. De kinderen hebben gezien hoe de vrouwen werken en de vrouwen wisten van welk kind ze een tapijt knoopten.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws

Uit de krant