Wie zit er straks als burgemeester in het stadhuis? Foto: Ossip van Duivenbode/Make it Happen
Wie zit er straks als burgemeester in het stadhuis? Foto: Ossip van Duivenbode/Make it Happen

De profielschets is bekend: nieuwe burgemeester van Rotterdam moet een soort superman of wonderwoman zijn...

Algemeen 4.720 keer gelezen

Rotterdam - De nieuwe burgemeester van Rotterdam moet een soort superman of wonderwoman zijn. De profielschets waar sollicitanten zich op kunnen richten, leest als ideaalbeeld dat slechts zelden in één mens aangetroffen wordt. Donderdagavond wordt de profielschets besproken in de gemeenteraad, vanaf vrijdag mag iedereen solliciteren.

De opvolger van Aboutaleb is ‘een leider, beschouwend en staat boven de partijen, heeft een groot vermogen om te schakelen tussen verschillende rollen, schaakt op meerdere borden tegelijk en kan tegenstrijdige belangen samenbrengen’, zo lezen we. Ook is hij of zij: ‘Onafhankelijk, neutraal en met oog voor het algemene belang, een onafhankelijk denker, vernieuwend en reageert adequaat op welke situatie dan ook.’ Verder is de nieuwe burgemeester ‘streng en doortastend wanneer dat nodig is, besluitvaardig én kan goed luisteren, beschikt over zelfreflectie, organiseert en staat open voor feedback en is in staat om gedrag hier zo nodig op aan te passen.’

Document van 21 pagina’s

En zo gaat het nog een tijdje door in het document van 21 pagina’s dat Rotterdam na meer dan vijftien jaar Aboutaleb (hij kondigde in januari aan ermee te stoppen) aan een nieuwe burgemeester moet helpen. De profielschets is gemaakt door de beoogd leden van de vertrouwenscommissie die uiteindelijk ook de sollicitatiegesprekken gaan voeren. Ze hebben gesproken met allerlei partijen die in onze stad nauw samenwerken met de burgemeester. En zijn geholpen door 12.580 Rotterdammers en 528 kinderen die via vragenlijsten hun mening hebben gegeven.

Veiligheid en handhaving

Uit de vragenlijsten die online en op straat werden ingevuld kwam naar voren dat een burgemeester die let op ‘openbare orde, veiligheid en handhaving’ net zo belangrijk wordt gevonden als eentje die er is voor ‘alle Rotterdammers in álle wijken’. Deze twee werden door 54 procent van de mensen aangekruist, 47 procent vindt ‘eerlijk en betrouwbaar bestuur’  belangrijk. De nieuwe burgemeester moet volgens 39 procent eerlijk en betrouwbaar zijn, 34 procent kiest voor daadkrachtig en duidelijk 32 procent wil graag iemand die opkomt voor Rotterdam en Rotterdammers.

Geen oorlog in Rotterdam

Aan de vragenlijst in Jong010 (de kinderkrant van Rotterdam) hebben 528 leerlingen tussen de 7 en 12 jaar meegewerkt. Een grote meerderheid (63 procent) vindt dat de nieuwe burgemeester voor veiligheid in de stad moet zorgen. Een flink eind daarna komen zaken als zorgen voor: ‘Groepen die het moeilijk hebben’, ‘ideeën van Rotterdammers’ en ‘alle inwoners in alle wijken’. De kinderen gaven ook wat tips mee: eerlijk zijn, betrouwbaar, lief zijn én zorgen dat er geen oorlog in Rotterdam komt.

Persoonlijke levenssfeer

Allemaal echt iets voor superwoman of wonderman dus. Die er overigens rekening mee moet houden dat je burgemeester van Rotterdam voor 24 uur per dag bent. ‘Er is dus weinig ruimte voornevenfuncties.’ En: ‘De functie heeft gevolgen voor de persoonlijke levenssfeer en omgeving.’

Nog zin om te solliciteren? Je kunt de profielschets hier terugvinden, donderdag wordt het stuk nog besproken door de gemeenteraad en kunnen er nog aanpassingen gedaan worden.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws

Uit de krant