De Rotterdamse kinderombudsman Stans Goudsmit. Foto: Pink Pepper
De Rotterdamse kinderombudsman Stans Goudsmit. Foto: Pink Pepper

Elk jaar komen er weer kinderen en jongeren in Rotterdam thuis te zitten, tijd voor een groot onderzoek

Algemeen 1.130 keer gelezen

Rotterdam - Veel Rotterdamse kinderen zitten thuis in plaats van op school. Stans Goudsmit, Kinderombudsman Rotterdam-Rijnmond, maakt zich daar zorgen over. Deze week start zij een groot onderzoek naar het probleem.

Elk jaar komen er weer kinderen en jongeren in Rotterdam thuis te zitten. Zij gaan vaak langere tijd niet naar school. Stans Goudsmit, Kinderombudsman Rotterdam-Rijnmond, maakt zich zorgen over deze kinderen en jongeren. Zij krijgen meestal geen onderwijs als zij thuis zitten. Dat betekent dat hun ontwikkeling tot stilstand komt. Ook verliezen zij het contact met school en medeleerlingen. De weg terug naar school gaat moeizaam. 

Moeilijke situaties

Al sinds haar aantreden in 2018 ontvangt Goudsmit meldingen van thuiszitters. ‘Deze meldingen gaan over de moeilijke situatie waar deze kinderen en jongeren én hun ouders in zitten. Naast het ontbreken van onderwijs en weinig contact met leeftijdsgenoten, horen we ook dat deze situatie invloed heeft op de rest van het gezin. Bijvoorbeeld hoe de andere kinderen in het gezin hier last van hebben en hoe het ook meer dan eens voor ouders tot (financiële) problemen leidt. Geen ouder wil immers dat zijn kind al die tijd alleen thuis zit.’

Speciaal onderwijs

Goudsmit gaat komende maanden onderzoek doen naar deze ‘thuiszitters’. Specifiek naar kinderen en jongeren in het primair en voortgezet onderwijs. Denk bijvoorbeeld aan kinderen en jongeren die ziek zijn, waar ‘zorg voorliggend’ is of die wachten op een plek in het speciaal onderwijs. Deze laatste groep zit soms wel een jaar thuis voordat ze weer naar school kunnen. Al die tijd volgen ze geen onderwijs.

Oplossingen

‘Wat hebben deze kinderen en jongeren nodig als ze niet naar school gaan?’, vraagt Goudsmit zich af. ‘En welke oplossingen zien zij zelf om weer terug naar school te kunnen of om onderwijs te volgen?’ Te vaak wordt er óver kinderen en jongeren gesproken. Dat wil de kinderombudsvrouw niet. Daarom gaat zij met hen zelf hierover in gesprek. 

De uitkomst van het onderzoek wordt kort na de zomer gepresenteerd. Goudsmit opent morgen (donderdag 8 februari vanaf 08.00 uur, ook een meldpunt op deze plek. Kinderen en jongeren, maar ook ouders en professionals kunnen daar een vragenlijst invullen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws

Uit de krant